Τα καλά νέα μέχρι στιγμής έρχονται από τους αδύναμους του πλανήτη. Η Κίνα ανακοίνωσε μονομερή στόχο για τη μείωση της ενεργειακής της έντασης έως το 2020, στόχο που μπορεί να ενισχύσει με την υποστήριξη των ανεπτυγμένων κρατών. Τα πιο φτωχά κράτη υποστηρίζουν μία νομικά δεσμευτική συνθήκη και φιλόδοξους στόχους μείωσης των εκπομπών για τα ανεπτυγμένα κράτη, ενώ τα ίδια ανακοινώνουν την πρόθεσή τους να συμβάλουν στον βαθμό που τους αναλογεί.

Στον αντίποδα, στο άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Περιβάλλοντος (23/11), η ΕΕ έδειξε κάποια θετικά στοιχεία, όχι όμως αρκετά για μία καλή συμφωνία. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικο ;ύ, η κυβέρνηση των ΗΠΑ απέδειξε για άλλη μία φορά ότι είναι εκτός τόπου και χρόνου. Ο Πρόεδρος Ομπάμα όχι μόνο ανακοίνωσε ότι θα πάει στην Κοπεγχάγη 9 μέρες νωρίτερα (9/12) από ό, τι πρέπει (18/12), αλλά άφησε και ανοιχτό το ενδεχόμενο να αποδεχθεί στόχο μείωσης των εκπομπών έως το 2020, χαμηλότερο από τον αντίστοιχο που όριζε το Κιότο για τις ΗΠΑ έως το 2010!

Μέχρι και σήμερα όλο και περισσότεροι ηγέτες κρατών ανακοινώνουν την πρόθεσή τους να παραβρεθούν στην Κοπεγχάγη. Δυστυχώς όμως, ελάχιστοι από αυτούς προτίθενται να αναλάβουν πραγματική δράση για μία καλή συμφωνία.

Εμείς μέχρι και την τελευταία στιγμή θα αγωνιζόμαστε για να αλλάξει αυτό. Χρειαζόμαστε όμως τη βοήθειά σου για να τα καταφέρουμε.

Για το ‘Μαζί για το Κλίμα’
Αχιλλέας και Δημήτρης

Το άρθρο μας το έστειλε ο συντοπίτης μας Μάκης Πολίτης