alexandra_front.jpg

 

Ειδικότητες πρώτης γραμμής δεν εφημερεύουν πλέον όλο το μήνα

  • Μετά τις γιορτές ο διοικητής

Διάγουμε το  δεύτερο μήνα μετά την αλλαγή της κυβέρνησης και ακόμη διοικητές στα νοσοκομεία της χώρας δεν έχουν οριστεί. Το ίδιο φυσικά και στην Λευκάδα. Παρά τις σοβαρές προσπάθειες του βουλευτή, ο οποίος πιέζει σε κυβερνητικό επίπεδο  ώστε να εγκατασταθεί νέος διοικητής, η νέα αντίληψη της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ περί βιογραφικών και για τους διοικητές των νοσοκομείων δημιουργεί αργούς ρυθμούς με αποτέλεσμα τα σοβαρά προβλήματα που, έτσι κι αλλιώς υπήρχαν,  να γίνονται ακόμη σοβαρότερα. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι το τελευταίο διάστημα υπάρχουν γιατροί, όπως αναισθησιολόγοι, καρδιολόγοι, που δεν εφημερεύουν όλες τις ημέρες του μήνα ενώ παραμένουν σε μονοειδικότητες γιατροί όπως η νευρολόγος η πνευμονολόγος και ο οφθαλμίατρος. Ο δε μοναδικός Ωτορινολαρυγγολόγος που υπηρετούσε πήρε εκπαιδευτική άδεια για έξι μήνες χωρίς να προβλεφθεί από το συμβούλιο η αντικατάστασή του. Δηλαδή το νοσοκομείο μένει ακάλυπτο και υπάρχει σοβαρό πρόβλημα και για τους ασθενείς που έρχονται στα εξωτερικά ιατρεία αλλά και γι αυτούς που ήδη νοσηλεύονται και χρήζουν ανάγκης ειδικοτήτων που δεν εφημερεύουν όλο τον μήνα.
Αφορμή του ρεπορτάζ είναι η επιστολή που έστειλε προς όλους τους αρμόδιους φορείς ο καρδιολόγος του νοσοκομείου, την οποία και δημοσιεύουμε και είναι ενδεικτική της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί και στις άλλες κλινικές. Να σκεφτεί κανείς ότι το καρδιολογικό τμήμα εξακολουθεί να βρίσκεται σε αναστολή και να μη νοσηλεύει ασθενείς παρά το γεγονός ότι από το καλοκαίρι  έχει δύο καρδιολόγους.  Η επιστολή του κ. Τελλή μεταξύ άλλων αναφέρει: «       Έχοντας κάνει την υπηρεσία υπαίθρου στο άγονο Π.Ι. Καστού,  γνωρίζοντας την έλλειψη καρδιολόγου, καθώς και ότι ήταν ήδη σε εξέλιξη οι κρίσεις για 3 καρδιολόγους, ζήτησα να εργασθώ στο Νοσοκομείο σαν επικουρικός  από 2 Φεβρουαρίου 2009.
Παρέλαβα ένα τμήμα με μόνο λειτουργούντα εξοπλισμό δύο ηλεκτροκαρδιογράφους. Κατάφερα να επισκευάσω τη δοκιμασία κόπωσης, το Holter ρυθμού, να αντικαταστήσω την κεφαλή των υπερήχων και να φέρω διαφλέβιο εξωτερικό βηματοδότη  που έσωσε ανθρώπους. Εργάσθηκα έως τον Ιούλιο ως μόνος καρδιολόγος στο Νοσοκομείο με καθεστώς διαρκούς εφημερίας διαθέσιμος ανά πάσα στιγμή. Νοσήλευα με προσωπική μου ευθύνη, διακομίζοντας τα περιστατικά που χρειάζονταν καρδιολογική μονάδα η αιμοδυναμικό εργαστήριο. Τον Αύγουστο ενημερώθηκα ότι υπήρχε αναστολή λειτουργίας του καρδιολογικού τμήματος και έτσι εξηγείται το γεγονός ότι ο ειδικευόμενος του καρδιολογικού τμήματος που είχε αποσπαστεί στο καρδιολογικό τμήμα της Πρέβεζας δεν επέστρεψε στην Λευκάδα παρά το ότι η εξειδίκευσή του τελείωνε τον Ιούλιο 2009. Στις 21 Ιουλίου προσήλθε με απόσπαση και στη συνέχεια κατέλαβε τη θέση του Διευθυντού η  κα Β. Κηρολιβάνου.
Το καρδιολογικό τμήμα συνεχίζει να βρίσκεται σε αναστολή λειτουργίας και δεν νοσηλεύει ασθενείς λόγω των σοβαρών ελλείψεων
1.καρδιολογικής μονάδας με δυνατότητα 24ωρου monitoring,
2.εξειδικευμένης κλινικής ή εργαστηριακής νοσηλευτικής υποστήριξης,
3.2 θέσεις καρδιολόγων δεν καλύφθηκαν,
4.οι εφημερίες του μήνα δεν καλύπτονται – 10 ημέρες ακάλυπτες,
5.ελλείψεις σε βασικό εξοπλισμό όπως ηλεκτροκαρδιογράφους, 24ωρη 
καταγραφή αρτηριακής πίεσης, σύγχρονο υπερηχοκαρδιογραφο, κλπ.»
Γνωρίζοντας τις ανωτέρω ελλείψεις και επειδή δεν μπορώ να διεκδικήσω θέση ιατρού του ΕΣΥ παρά μόνο σε άγονες και προβληματικές περιοχές Α κατηγορίας ( ηλικία πάνω από 45 ετών – 54 ετών ), πρότεινα στη Διοίκηση (Διοικ. κος Κ. Αυγερίδης), εάν επιθυμούσε την παραμονή μου στη Λευκάδα, να δημιουργήσει μια θέση επιμελητή Α ή Β στο ΚΥ Βασιλικής.  Πράγματι η Διοίκηση του ΓΝ Λευκάδας ανταποκρίθηκε με ομόφωνη απόφαση  της στις αρχές Ιουλίου 2009. Η απόφαση προωθήθηκε άμεσα στην 6η ΥΠΕ (Πάτρα ) όπου σύμφωνα με τις πληροφορίες μου  παραμένει. Ήλπιζα ότι θα ήταν σύντομη η υλοποίηση εφόσον είχαν ήδη αρνηθεί διορισμό οι επιμελητές που έχουν κριθεί για τις θέσεις επιμελητών Α και Β και γενικότερα δεν καλύπτονται από καρδιολόγους οι θέσεις της περιφέρειας. 

Με τα ανωτέρω σκοπό έχω  να σας ενημερώσω ότι ή θητεία μου λήγει την  1η Φεβρουαρίου και το καρδιολογικό τμήμα θα μείνει με έναν καρδιολόγο – τη Διευθυντή και όλα τα προβλήματα στελέχωσης και υλικοτεχνικής υποδομής.

Η παραμονή μου στο Νοσοκομείο σε θέση επικουρικού με αυτές τις συνθήκες ( 11-14 εφημερίες ) πέρα από απάνθρωπη είναι και άτοπος γιατί δεν έχει καμιά προοπτική. Δυστυχώς δεν έχω την ηλικιακή πολυτέλεια, παρά να αναζητήσω θέσεις επικουρικού, που θα μου εξασφάλιζαν στην πορεία ( σύμφωνα με τον νόμο ) θέση ιατρού του ΕΣΥ σε άγονες και προβληματικές περιοχές Α κατηγορίας όπου ήδη έχω καταθέσει δικαιολογητικά για κρίση».
Δηλαδή με άλλα λόγια εκτός των άλλων σοβαρών προβλημάτων που αναφέρει ο κ. Τελλής, ένας εξαιρετικός γιατρός που έχει βοηθήσει τα μέγιστα στη λειτουργία του νοσοκομείου, ενημερώνει ότι σε λίγο καιρό το νοσοκομείο θα μείνει πάλι με ένα καρδιολόγο.
Τελευταία έχει παρατηρηθεί δε, όπως αναφέραμε και παραπάνω, σοβαρές ειδικότητες του νοσοκομείου να μην εφημερεύουν όλο το μήνα εφαρμόζοντας είτε σαν όριο εφημεριών το πλαφόν τους είτε μέρος του τελευταίου νόμου του Ε.Σ.Υ ο οποίος μιλάει για maximum 11 εφημερίες ανά γιατρό τον μήνα, με την προϋπόθεση ότι εδώ και έξι μήνες θα είχαν γίνει οι απαραίτητες προλήψεις ώστε να είχαν καλυφθεί οι ανάγκες των τμημάτων σε γιατρούς.Υπεύθυνος για την τελική κατάρτιση των προγραμμάτων εφημεριών είναι ο διοικητής ή στη συγκεκριμένη περίπτωση ο Διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας που εκτελεί χρέη διοικητή ώστε να δώσει λύση και να μην μένει χωρίς εφημερεύοντες γιατρούς το νοσοκομείο. Κάτι τέτοιο στην προκειμένη περίπτωση δεν συμβαίνει στην Λευκάδα αφού ο εκτελών χρέη διοικητή,αρνείται να υπογράφει ακόμα και το καθημερινό πρόγραμμα εφημεριών των γιατρών με αποτέλεσμα να μην χαρακτηρίζεται το είδος εφημερίας του κάθε γιατρού, όπως ενημερωθήκαμε. Η δε άποψη της Δ.Υ.Π.Ε στην Πάτρα είναι ότι <ο Διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας θα έπρεπε να εντέλλει τους γιατρούς σε εφημερίες όταν συντρέχουν λόγοι ασφαλείας του κοινωνικού συνόλου>, μας είπε χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος Π. Καψαμπέλης.
Τι θα γίνει όμως  αν κάποια ημέρα που δεν εφημερεύει ούτε καρδιολόγος αλλά ούτε και αναισθησιολόγος φτάσει στο νοσοκομείο κάποιο βαριά καρδιολογικό περιστατικό το οποίο να χρειάζεται διασωλήνωση και άμεση παρέμβαση καρδιολόγου; Και τότε ποιος θα λογοδοτήσει αν χαθεί ο ασθενής;

Πηγή lefkadapress.gr

Advertisements