Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, οι Έλληνες πολίτες μπορεί να μην ξέρουν αν το έλλειμμα είναι 12,7% ή αν είναι λιγότερο, όπως λένε οι συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας, μπορεί να μην ξέρουν ακριβώς το μέγεθος του δημόσιου χρέους ή μια σειρά αριθμών που ακούμε σε αυτήν την Αίθουσα τις ημέρες που κουβεντιάζουμε τον προϋπολογισμό. Έχω την αίσθηση όμως ότι η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών, ο κάθε καλόπιστος συμπολίτης μας ξέρει πολύ καλά τις συνθήκες που σήμερα βιώνουμε. Ξέρει πάρα πολύ καλά ότι έχει μειωθεί το εισόδημά του, ότι έχει δυσκολευτεί η κατάσταση της επιχείρησής του, ότι η οικοδομή έχει σταματήσει, ότι ο τουρισμός από τον οποίο προσδοκά να κερδίσει τα προς το ζην, όπως γίνεται στα δικά μας νησιά και σε πολλές περιοχές, βρίσκεται σε κρίση και έχει υποστεί πλήγμα.
Ξέρει πάρα πολύ καλά ο Έλληνας πολίτης ότι αυτήν τη στιγμή δε λειτουργεί το κράτος, ότι η επανίδρυση του κράτους για την οποία είχε δεσμευθεί η προηγούμενη κυβέρνηση, όχι απλώς δεν έγινε, αλλά έχουμε φθάσει σε ένα σημείο αποδιοργάνωσης, για να μην πω διάλυσης του κράτους. Ξέρει πολύ καλά ο Έλληνας πολίτης ότι έχει απέναντί του ένα κράτος, μια Δημόσια Διοίκηση που δεν είναι φιλική στις προσπάθειές του, που δεν είναι αποτελεσματική, που δεν βοηθάει, αλλά αντίθετα εμποδίζει κάθε δραστηριότητα.
Ξέρουμε όλοι μας πολύ καλά ότι αυτήν τη στιγμή υπάρχει εκτός από το έλλειμμα, εκτός από το δημόσιο χρέος, εκτός από την οικονομία που είναι σε ύφεση και ένα τεράστιο έλλειμμα αξιοπιστίας και εμπιστοσύνης. Υπάρχει τέτοιο έλλειμμα και στη χώρα και στην Ευρώπη και στις διεθνείς αγορές. Οι Έλληνες πολίτες δεν εμπιστεύονται τους θεσμούς. Οι αξίες έχουν υποχωρήσει. Οι Έλληνες πολίτες έχουν χάσει την ελπίδα. Δεν πιστεύουν όπως πίστευαν παλαιότερα σε αυτό που λέγαμε ότι η Ελλάδα μπορεί. Οι Έλληνες πολίτες δεν πιστεύουν ότι μπορούν σήμερα να επιχειρήσουν και να κερδίσουν. Σε αυτήν την κατάσταση έχουμε φθάσει.
Υπάρχει έλλειμμα εμπιστοσύνης και αξιοπιστίας για την χώρα μας στις διεθνείς αγορές, στην Ευρώπη. Και επειδή πολλές φορές λέμε πως μας πιέζει η Ευρώπη, πρέπει να πούμε ότι είμαστε εταίροι με τη βούλησή μας και για το συμφέρον του ελληνικού λαού. Γι’ αυτό είμαστε στην Ευρώπη. Επομένως, δεν είναι δυνατόν να αδιαφορούμε για όσα συμβαίνουν στην Ευρώπη και για όσα έχουμε συμφωνήσει και έχουμε δεσμευθεί στο πλαίσιο της λειτουργίας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Υπάρχουν και οι αγορές που μπορεί να μην τις δεχόμαστε και μπορεί να καταγγέλλουμε το ρόλο τους, αλλά είναι η πραγματικότητα. Και όταν χρωστάμε, τότε οι πιστωτές μας δυστυχώς έχουν λόγο. Και εμείς, η Ελλάδα, χρωστάμε και χρωστάμε πάρα πολλά.
Κουβεντιάζουμε τον κρατικό προϋπολογισμό και βλέπουμε όλοι ότι τα έσοδα θα είναι περίπου 58.000.000.000. Και θα πρέπει το 2010 με αυτά τα έσοδα να δανειστούμε από τις αγορές περίπου 55.000.000.000. Ο κάθε πολίτης αν σκεφθεί αυτά τα νούμερα, καταλαβαίνει πολύ καλά την κατάσταση της χώρας μας.
Ποιες είναι οι ευθύνες; Πιστεύουμε ότι ο ελληνικός λαός με την ετυμηγορία στις 4 Οκτωβρίου ανέθεσε τη μεγάλη ευθύνη στην Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ να ανορθώσει τη χώρα και την οικονομία και να πάει τον τόπο μπροστά. Και εμείς νιώθουμε το χρέος μας απέναντι στους Έλληνες πολίτες να κάνουμε καλύτερα τα πράγματα.
Και πιστεύω ότι μ’ αυτόν τον προϋπολογισμό που έχουμε καταθέσει, που έχει καταθέσει ο Υπουργός Οικονομικών στη Βουλή και τον οποίο κουβεντιάζουμε σήμερα, γυρίζουμε σελίδα, κάνουμε μία καινούργια προσπάθεια, ξεκινάμε να αλλάζουμε το κράτος. Τι κάνουμε με τον προϋπολογισμό; Τι λέμε ότι θα κάνουμε;
Πρέπει να μειώσουμε το χρέος μας. Πρέπει να μειώσουμε το ρυθμό αύξησης του χρέους της χώρας, να μειώσουμε το έλλειμμα. Πώς το κάνουμε αυτό; Μειώνουμε τις δαπάνες και αυξάνουμε τα έσοδα. Είναι εφικτό, είναι λογικό αυτό; Μπορεί να γίνει; Λέμε ότι βεβαίως μπορεί να γίνει, διότι ως ποσοστό του ΑΕΠ, ούτε οι δαπάνες του προϋπολογισμού  είναι χαμηλές σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες ούτε τα έσοδά μας είναι αυξημένα.
Η αίσθηση του κάθε Έλληνα πολίτη είναι ότι υπάρχει φοροδοτική ικανότητα από επιχειρήσεις και από πολλούς συμπολίτες μας, οι οποίοι μπορούν να προσφέρουν, να δώσουν. Το ΠΑΣΟΚ., η Κυβέρνησή μας αυτό έρχεται να κάνει, να καλέσει τους έχοντες – αυτούς που κέρδισαν όλα τα προηγούμενα χρόνια και αύξησαν τον πλούτο τους – να συνεισφέρουν σ’ αυτή την κατάσταση που βρίσκεται η χώρα σήμερα.
Η απαίτηση των Ελλήνων πολιτών είναι να μειώσουμε το σπάταλο κράτος. Να περιορίσουμε τις αντιπαραγωγικές δαπάνες. Αυτό προσπάθησε να κάνει και η προηγούμενη κυβέρνηση με τον προϋπολογισμό του 2009 που τώρα τελειώνει. Μόνο που αντί να τις μειώσει, τις αύξησε με τρόπο αλόγιστο και επικίνδυνο. Εμείς με τον προϋπολογισμό του 2010 δεν προβλέπουμε απλά τη μείωση των δαπανών, αλλά θα κάνουμε και ό,τι χρειαστεί για να πετύχουμε στο στόχο μας.
Θέλω ακόμα να πω ότι στην κατάσταση που βρισκόμαστε και παρά τις δυσκολίες, ο προϋπολογισμός που έχουμε καταθέσει – και θα ψηφίσουμε σε λίγες μέρες – αντιμετωπίζει τα μεγάλα προβλήματα της χώρας μας με όρους μέλλοντος και όχι με όρους προσωρινής διαχείρισης. ‘Ετσι, αυξάνει τις δημόσιες επενδύσεις, αυξάνει τις δαπάνες για την παιδεία, που είναι η καλύτερη και σοβαρότερη επένδυση για τη χώρα μας, για το μέλλον και τη νέα γενιά.
Επίσης, ενισχύει το κοινωνικό κράτος, τις ασθενέστερες τάξεις, τους αγρότες, τους άνεργους και τελικά ενισχύει την κοινωνική συνοχή. Εγώ θεωρώ ότι αυτή είναι η καλύτερη επένδυση για το μέλλον, γιατί μία χώρα και ένας λαός χωρίς κοινωνική συνοχή, χωρίς κοινωνική αλληλεγγύη, είναι καταδικασμένος. Δεν μπορεί να προχωρήσει.
Τελειώνοντας, θέλω να κάνω μία αναφορά στο Νομό Λευκάδας, στον οποίο εκλέγομαι. Είναι ο μικρότερος νομός της χώρας, αλλά είναι από τους πιο όμορφους τόπους της πατρίδας μας, με τεράστια συγκριτικά πλεονεκτήματα, με δημιουργικούς ανθρώπους. Όλοι προσπαθούμε χρόνια ολόκληρα για ένα καλύτερο αύριο για τον τόπο μας και για τη χώρα μας.
Πιστεύουμε ότι μέσα από αυτό τον προϋπολογισμό θα μπορέσουμε πραγματικά να λύσουμε προβλήματα για τα οποία χρόνια ολόκληρα παλεύουμε και τελικά θα κερδίσουμε ένα καλύτερο αύριο για όλους τους Έλληνες πολίτες, αλλά και για τους συμπατριώτες μου, τους Λευκαδίτες.

 

phgh lefkadapress.gr

Advertisements