"Καλλικράτης" ο "Καποδίστριας 2": Το σχέδιο

 

Για το σχέδιο «Καλλικράτης», την συνέχεια του «Καποδίστρια», ενημερώνει στις 14:00 τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο Γιάννης Ραγκούσης. Οι συνενώσεις σε 370 δήμους και η δημιουργία 13 περιφερειών τέθηκαν σε διαβούλευση, ενώ διατυπώθηκαν ήδη αντιδράσεις ακόμα και στην αίθουσα του Υπουργικού Συμβουλίου.

Οι δήμοι της χώρας μειώνονται από 1.034 σε 370, οι νομαρχίες καταργούνται και δημιουργούνται 13 περιφέρειες με αιρετά όργανα, «κόβονται» 4.000 δημοτικές επιχειρήσεις (από 6.000) και δημιουργούνται 7 γενικές διευθύνσεις.

Για την εκλογή των τοπικών αρχόντων θα απαιτείται πλέον 50%+1 , ενώ καθιερώνονται ο Συνήγορος του Δημότη, δημοτικά Κέντρα Εξυπηρέτησης, ο δημοτικός ανταποκριτής και η «έξυπνη» κάρτα δημότη.

Οι αλλαγές τέθηκαν ήδη σε δημόσια διαβούλευση, η οποία θα έχει και δεύτερο γύρο όπου θα καθοριστούν οι συνενώσεις.

«Ριζοσπαστική αλλαγή» χαρακτήρισε το σχέδιο ο Γιώργος Παπανδρέου, ενώ ο κ. Ραγκούσης διευκρίνισε πως ο νέος διοικητικός χάρτης της χώρας θα έχει ψηφιστεί μέχρι τον Μάιο και οι επερχόμενες δημοτικές εκλογές, τον Νοέμβριο, θα γίνουν με το νέο σύστημα.

Έντονες διαφωνίες εξέφρασαν τα πολιτικά κόμματα, αλλά και τοπικές κοινωνίες, ενώ δεν έλειψαν και τα εσωκομματικά «πυρά». Με ενδιαφέρον αναμένεται και η τοποθέτηση της ΚΕΔΚΕ, από το συνέδριό της την ερχόμενη Δευτέρα, 18 Ιανουαρίου.

«Έκθεση ιδεών» χαρακτήρισε το σχέδιο η ΝΔ, το ΚΚΕ μίλησε για «απατηλά συνθήματα», ο ΛΑΟΣ δήλωσε πως «φταίει η αρχιτεκτονική του μυαλού τους» και ο ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε την αντίθεσή του.

Ενστάσεις είχαμε και μέσα στην αίθουσα του Υπουργικού Συμβουλίου: ο Ευάγγελος Βενιζέλος ζήτησε να υπάρξει μεταβατική περίοδος και χαρακτήρισε τις 13 περιφέρειες «μικρές πρωτεύουσες». Το ενδεχόμενο να υπάρξει σύγχυση αρμοδιοτήτων επεσήμανε η Άννα Διαμαντοπούλου, ο Χάρης Καστανίδης έθεσε το ερώτημα ποιός θα ελέγχει το σύστημα, ενώ ο Ανδρέας Λοβέρδος υποστήριξε πως δεν θα υπάρξει εξοικονόμηση πόρων με περικοπές μόνο στην αυτοδιοίκηση.

Διαφωνίες εξέφρασαν και βουλευτές του τομέα Εσωτερικών του ΠΑΣΟΚ, που ενημερώθηκαν το απόγευμα του Σαββάτου.

Ο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ και ο Ικτίνος ήταν οι δύο ονομαστοί αρχιτέκτονες του Παρθενώνα. Ο Καλλικράτης εργάστηκε σε τέσσερα μεγάλα έργα της αρχαίας Αθήνας, σύμφωνα με αναφορές του Πλουτάρχου: στα Μακρά Τείχη της πόλης (460-450 π.Χ.), στην επιδιόρθωση τμήματος των περιφερειακών τειχών των Αθηνών, στην ανοικοδόμηση ναού αφιερωμένου στην Άπτερο Νίκη στην Ακρόπολη το 448 π.Χ. και τέλος, σύμφωνα με τον Πλούταρχο πάλι, συνεργάστηκε με τον Ικτίνο για την ανέγερση του Παρθενώνα.

Με τον…. Καλλικράτη θα γίνουν οι εκλογές της Αυτοδιοίκησης τον Νοέμβριο του 2010: πρόκειται για την κυβερνητική πρόταση δημιουργίας 13 περιφερειών με αιρετό περιφεριάρχη και 370 νέων δήμων, το όνομα και οι βασικές αρχές της οποίας εγκρίθηκαν χθες από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Σε δημόσια διαβούλευση τίθεται από σήμερα το πρόγραμμα Καλλικράτης, ενώ οι πρώτες εξετάσεις για την αποδοχή που θα συναντήσει το εγχείρημα της «νέας αρχιτεκτονικής» της χώρας αναμένονται την ερχόμενη Δευτέρα που αρχίζει το συνέδριο των δημάρχων.

«Η νέα αρχιτεκτονική δεν αποτελεί μια αλλαγή που σχεδιάστηκε με τη λογική συμβιβαστικών διευθετήσεων ή προσωρινών λύσεων» σημείωσε ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης κατά την παρουσίαση του προγράμματος.

Όπως είχε δεσμευθεί η κυβέρνηση, μία από τις αλλαγές αφορά την επαναφορά του 50% + 1 για την εκλογή δημάρχων και, βάσει της νέας δομής, περιφερειαρχών. Η εκλογή τους θα γίνεται από τους ψηφοφόρους ολόκληρου του νέου δήμου ή της νέας αιρετής περιφέρειας, σε αντίθεση με τους δημοτικούς και νομαρχιακούς συμβούλους.

Θα προβλέπεται ειδικότερα συγκεκριμένος αριθμός συμβούλων σε κάθε έναν από τους παλαιούς δήμους που θα συνενωθούν και θα ψηφίζονται από το εκλογικό σώμα των παλαιών αυτών δήμων. Αναλόγως, για τα περιφερειακά συμβούλια θα ορίζεται αριθμός συμβούλων σε επίπεδο σημερινών νομαρχιών και θα επιλέγονται από τους ψηφοφόρους τους. Στο πλαίσιο των συνενώσεων προβλέπεται και η αύξηση του αριθμού των δημοτικών συμβούλων κάθε νέου δήμου. Παράλληλα, όπου υφίστανται τοπικά διαμερίσματα άνω των 1.000 κατοίκων θα εκλέγονται τριμελή ή πενταμελή τοπικά συμβούλια, ενώ σε δήμους με πληθυσμό έως 10.000 κατοίκους ιδρύονται τοπικά διαμερίσματα, εάν δεν υπάρχουν.

πηγή star.gr

Advertisements