Η ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΥ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟΥ ΦΡΑΓΜΟΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Είναι απορίας άξιον , το να  βλέπει ο δήμαρχος στην έκφραση μιας διαφορετικής γνώμης εμπάθεια και σκοπιμότητα.

Εμπάθεια από πού; Σκοπιμότητα γιατί ;

Είναι απλά μια διαφορετική άποψη και μάλιστα αρκετά διαδεδομένη.

Είναι η διαφορετικά άποψη που ο δήμος ως μη όφειλε  εμπόδισε την έκφραση της ,μιας και δεν οργάνωσε έναν πλούσιο διάλογο ,όπως άρμοζε στη σοβαρότητα του θέματος.

Ας μην ξεχνάμε ότι η ληφθείσα απόφαση για την παραχώρηση του τουριστικού καταφυγίου  , δεσμεύει τις επόμενες πέντε δημοτικές αρχές και γίνεται στην εκπνοή της δημαρχιακής θητείας.

Που καταγράφηκε η διαφωνία  και τι απαντήσεις δόθηκαν σε αυτήν;

Δεν άξιζε τον κόπο να διοργανωθεί με την κατάλληλη προβολή  (όπως έγινε με άλλες εκδηλώσεις) δημόσια συζήτηση , όπου θα είχαν κληθεί ειδικοί αλλά και όλοι οι ενδιαφερόμενοι , και όχι άπαξ ,ώστε  να εξαντληθεί το θέμα;

Γιατί επικαλούμαστε τους ειδικούς  , ότι δήθεν χρειάζεται τεχνογνωσία και εμπειρία διαχείρισης μιας τέτοιας επιχείρησης, και δεν τους επικαλούμαστε προκειμένου να αποφασίσουμε για την εικοσαετή παραχώρηση (15+5) ενός αναπτυξιακού εργαλείου όπως είναι το λιμάνι.

Και εν πάση περιπτώσει οι φράσεις «αν προχωρούσαμε στη πρόσληψη ενός ξένου τεχνοκράτη μάνατζερ, ποιος από μας διαθέτει την τεχνογνωσία και την εμπειρία διαχείρισης μιας τέτοιας επιχείρησης, ώστε να αναλαμβάνει το επιχειρηματικό ρίσκο και την απόφαση ιεράρχησης των στόχων» ταιριάζουν πιο πολύ σε διοικητικό συμβούλιο πολυεθνικής εταιρείας που παίρνει απόφαση για μια επένδυση στο DUBAI παρά για την διαχείριση ενός μικρού τουριστικού καταφυγίου.

Στο επιχείρημα που θα βρεθούν τα λεφτά για τις αναγκαίες επενδύσεις στο τουριστικό καταφύγιο αναφέρω ένα μόνο στοιχείο.

Την περίοδο που διανύουμε  στο ΕΣΠΑ έχει ήδη ενταχθεί η κατασκευή αλλά και η επέκταση 37 τουριστικών καταφυγίων αγκυροβολίων συνολικού προϋπολογισμού 88 εκατ. Ευρώ με φορέα υλοποίησης του οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης.

Υπάρχουν πηγές χρηματοδότησης κ. δήμαρχε. Αρκεί να υπάρχουν μάτια ανοιχτά, γνώση  και διάθεση για προστασία του δημοσίου συμφέροντος.

Τέλος , αναδεικνύονται  στη συζήτηση τρία ερωτήματα που δημιουργούν έντονο προβληματισμό .

  1. Ο δήμος σε μια εποχή που ξεκινάει η πορεία έντονης ανάπτυξης του ,γιατί να στερηθεί ένα σημαντικό αναπτυξιακό εργαλείο που είναι το τουριστικό καταφύγιο στο Βαθύ ;

 Κανείς δεν λέει γενικά όχι στην ιδιωτική πρωτοβουλία , αλλά σε τέτοια μικρά μέρη  , οφείλει η τοπική αυτοδιοίκηση να ενισχύει αντί να απεμπολή τη συμμετοχή της στο συντονισμό της αναπτυξιακής πορείας.

Εύλογη απορία δημιουργείται από τον ισχυρισμό , ότι δεν υπάρχει εμπειρία

σε  επιχειρηματικές δραστηριότητες , πού την διαχείριση τους με τον ένα η τον άλλο τρόπο την έχουν οι δήμοι.

  1. Τι έχει να πει η δημοτική αρχή για τους περιβαλλοντικούς κινδύνους  ,που αναφύονται από την παραχώρηση σε ιδιώτη του λιμανιού ;

Η μήπως πιστεύει κανείς ,ότι μπροστά στην επίτευξη καλύτερων οικονομικών αποτελεσμάτων με λιγότερο κόστος, ο οποιοσδήποτε ιδιώτης θα ζυγίσει τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της διαχείρισης του ,κάτι που ο δήμος εκ του σκοπού του οφείλει να προστατεύσει.

Σημειώνω (μιας και γίνεται λόγος για αναζήτηση εμπειριών)ότι βασική επιχειρηματολογία της άρνησης  από φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, σε πολλές περιοχές της χώρας να παραχωρήσουν σε ιδιώτες τουριστικά καταφύγια ,είναι οι κίνδυνοι για το περιβάλλον .

  1. Πως διασφαλίζονται οι επαγγελματίες στο Βαθύ από τις επιπτώσεις που θα έχει η παραχώρηση σε ιδιώτη ;

Είναι κάτι παραπάνω από σίγουρο ,ότι η θέση τους δυσχεραίνεται αν αντί για την δημοτική αρχή έχουν να διαπραγματευτούν με κάποιο ιδιώτη επιχειρηματία ,που θα κοιτάζει  ελέγχοντας τον θαλάσσιο και τον χερσαίο χώρο του λιμανιού μόνο πως θα κερδίσει περισσότερα.

Και πώς θα μπορούν να προστατευθούν από χρήσεις που πιθανόν θα επιφυλάσσει ο ιδιώτης στο τουριστικό καταφύγιο , όπως π.χ. πάρκινκ σκαφών;

Η ανάπτυξη δεν γίνεται ξεπουλώντας τα «ασημικά».

Είναι σαν να κόβουμε ένα χέρι από τον δήμο όταν παραχωρούμε το λιμάνι σε μια περίοδο που είναι σε εξέλιξη η αναπτυξιακή προοπτική του τόπου.

Ας αναλογιστεί ο δήμαρχος την τεράστια ευθύνη του και ας μη δεσμεύσει για 20 χρόνια έναν πλουτοπαραγωγικό πόρο του νησιού στην πιο ιδιαίτερη, ενδιαφέρουσα αλλά και επικίνδυνη περίοδο για το Μεγανήσι .

ΜΑΡΚΕΖΙΝΗΣ  Π. ΜΑΡΙΝΟΣ

Advertisements