Το συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων (ΚΕΔΚΕ) και η συζήτηση που έχει ανοίξει με τη νέα διοικητική μεταρρύθμιση και  τις συνενώσεις Δήμων, έδωσε την ευκαιρία για πολλές συζητήσεις και κουβέντες για την προοπτική της ύπαρξης του Δήμου Μεγανησίου. Ο Δήμαρχος μας Στάθης Ζαβιτσάνος, εκπρόσωπος της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων (ΤΕΔΚ)  Λευκάδας στη ΚΕΔΚΕ και αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Νησιωτικών Δήμων Ελλάδας , συμμετείχε ενεργά στις εργασίες του Συνεδρίου και θεωρήσαμε ότι περισσότερο έγκυρα από τον καθένα μας κάτι θα ξέρει παραπάνω!

Κύριε Δήμαρχε τι έχετε να μας πείτε για όλα αυτά που λέγονται…

Επειδή ακούω διάφορα, και βλέπω να γράφονται πολλά, πρέπει πρώτα να ξεκαθαρίσουμε με απόλυτο τρόπο κάτι. Η μέχρι σήμερα συζήτηση σε όλα τα επίπεδα, προφανώς και στη ΚΕΔΚΕ, αφορούσε μόνο το πολιτικό πλαίσιο της διοικητικής μεταρρύθμισης, με βάση το οποίο θα ξεκινήσει και η κουβέντα για τη νέα δομή του κράτους και προφανώς και του πρώτου βαθμού τοπικής αυτοδιοίκησης και βέβαια της χωροθέτησης των νέων Δήμων.

Τον κόσμο τον ενδιαφέρει τι θα γίνει με το Μεγανήσι!

Το καταλαβαίνω, αλλά δεν θα υπάρξει διαφορετική νομοθετική ρύθμιση για το Μεγανήσι! Θα αντιμετωπισθεί όπως η Ιθάκη, οι Παξοί, και όλα τα μικρά νησιά  του Αιγαίου. Άρα είναι σημαντικό να συμμετέχουμε στη κουβέντα σε όλα τα επίπεδα με συνολική άποψη. Και αυτό κάνω!

Και που πηγαίνει αυτή η κουβέντα…     

     Υπάρχουν τα εξής δεδομένα, τα οποία πρέπει να γίνουν απόλυτα κατανοητά από τον κόσμο, προκειμένου να συμμετέχει παραγωγικά στη συζήτηση.

Πρώτο, η αναγκαιότητα ενός νέου μοντέλου διοίκησης, που θα ανατρέπει το σημερινό πολιτικό σύστημα και θα εξασφαλίζει όρους ανάπτυξης με διαφάνεια συμμετοχικότητα και καλύτερες υπηρεσίες στο πολίτη. Και αυτό το ζήτημα είναι καθαρά πολιτική επιλογή. Δεν είναι τυχαίο ότι για πρώτη φορά παραβρέθηκαν στο συνέδριο της ΚΕΔΚΕ ο Πρωθυπουργός και όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί και κατέθεσαν την άποψη τους.

Το δεύτερο, ότι πηγαίνουμε σε τρία επίπεδα εξουσίας. Το κεντρικό κράτος με επιτελικές και συγκεκριμένες αρμοδιότητες, τη περιφέρεια με το αιρετό περιφερειακό συμβούλιο και με βασική αρμοδιότητα τον προγραμματισμό ( περιφερειακά προγράμματα) και τέλος τον πρώτο βαθμό τοπικής αυτοδιοίκησης, δηλαδή τους νέους Δήμους με αρμοδιότητα όλες τις τοπικές υποθέσεις, αφού καταργούνται οι Νομαρχίες.

Το τρίτο, ο νέος Δήμος έχοντας την ευθύνη διαχείρισης όλων των τοπικών υποθέσεων, που πέρα από αυτές που έχει σήμερα πρέπει ενδεικτικά να προσθέσουμε την πρόνοια, την πρωτοβάθμια περίθαλψη και ίσως την εκπαίδευση, την πολεοδομία, τον υγειονομικό έλεγχο και άλλες που σήμερα βρίσκονται στις Νομαρχίες. Αυτό σημαίνει ότι ο Δήμος είναι μία συγκροτημένη και ολοκληρωμένη αυτοδιοικητική μονάδα με υπηρεσίες, προκειμένου να παρέχει σωστές υπηρεσίες στους δημότες του, που είναι τελικά και το ζητούμενο.

          Τα παραπάνω μαζί με τα ζητήματα χρηματοδότησης αποτελούν πολύ συνοπτικά το πλαίσιο κουβέντας που γίνεται σήμερα.

Το Μεγανήσι και όλα τα μικρά νησιά μπορούν να ανταποκριθούν σε αυτά τα δεδομένα?

Όλα τα μικρά νησιά όχι. Το Μεγανήσι όμως μπορεί, όπως και άλλα ανάλογα νησιά, με κάποιες βέβαια προϋποθέσεις. Εμείς ήδη έχουμε φθάσει σαν Δήμος σε επίπεδο πιστοποίησης, με ταμειακή και τεχνική υπηρεσία, προγραμματισμού, πληροφορικής και διοικητική. Με κάποιες προϋποθέσεις κυρίως αύξησης των εσόδων μας, όπως ανέφερα, μπορούμε να ανταποκριθούμε αν το ζητούμενο είναι η σωστή παροχή υπηρεσιών στο δημότη. Και θεωρώ πολύ σημαντικό ότι στο τελικό κείμενο των συμπερασμάτων του συνεδρίου γίνεται ειδική αναφορά για Δήμους – μικρά νησιά. Και αυτό πολιτικά είναι πολύ σημαντικό,  αφού η αρχική διατύπωση ήταν Δήμοι-μεσαία νησιά και το ανατρέψαμε σαν σύνδεσμος νησιωτικών δήμων

Μάλλον μπερδευτήκαμε αντί να τα ξεκαθαρίσουμε!

Καταλαβαίνεις ότι το εγχείρημα δεν είναι απλό και εύκολο. Πολύ περισσότερο σήμερα, στα πλαίσια της δεδομένης οικονομικής συγκυρίας. Υπάρχουν πολλά θέματα που ζητούν απαντήσεις και διευκρινήσεις, που σήμερα δεν τις έχουμε. Στη πραγματικότητα τώρα ξεκινά η διαδικασία διαβούλευσης. Και πιστεύω ότι όλοι είναι ειλικρινείς και υπεύθυνοι σε αυτή τη κουβέντα. Τα θέματα θα αρχίσουν να ξεκαθαρίζουν μέσα στο Φλεβάρη, αφού τις επόμενες μέρες  θα ανοίξει το θέμα της χωροταξίας  των νέων Δήμων, μετά την διαβεβαίωση του υπουργού ότι για το θέμα αυτό «…δεν υπάρχει ούτε μία γραμμή γραμμένη στο υπουργείο…»  και η  οποιαδήποτε απόφαση προϋποθέτει την συναίνεση της ΚΕΔΚΕ.

Το Μεγανήσι το συμφέρει να παραμείνει Δήμος ή να πάμε σε ένα ενιαίο Δήμο ολόκληρος ο Νομός?

 

Θεωρώ ότι το θέμα αφορά το σύνολο της κοινωνίας μας. Στη κατεύθυνση αυτή θα ανοίξουμε άμεσα τη συζήτηση σε κάθε χωριό, με βάση τα δεδομένα που θα έχουμε κάθε φορά. Διότι πίσω από την άποψη του Δημάρχου ή του Δημοτικού Συμβουλίου ο καθένας μπορεί να υποθέσει ότι υποκρύπτεται κάποια προσωπική στρατηγική. Θα συμφωνήσουμε όμως όλοι, ότι η ιδιαιτερότητα του Μεγανησιού  και η ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του, εξυπηρετούνται καλύτερα από την διατήρηση του Δήμου Μεγανησίου ή ενός Νησιωτικού Δήμου με Κάλαμο και Καστό.

Παίζει ένα τέτοιο σενάριο Νησιωτικού Δήμου;

Είναι θέμα απόφασης των συγκεκριμένων Νησιών. Εγώ σε ανεξάρτητο χρόνο έχω καταθέσει την άποψη μου. Θεωρώ ότι συμφέρει όλους μας για πολλούς λόγους, όπως έχω αναλύσει. Σήμερα πολύ περισσότερο ισχυροποιεί τα επιχειρήματα μας και δίνει μια νέα προοπτική.

Δηλαδή είμαστε σε αναμονή;

Όχι, είμαστε σε κουβέντα. Δήμοι, ΤΕΔΚ, ΚΕΔΚΕ, Νησιωτικοί Δήμοι, Υπουργείο, είναι σε συνεχή ανταλλαγή απόψεων. Στη κουβέντα οφείλουμε να βάλουμε και τις τοπικές κοινωνίες.  Το εγχείρημα είναι και σημαντικό και μεγάλο. Και πρέπει να το δούμε σαν κάτοικοι ενός μικρού νησιού, με τις ιδιαιτερότητες του, ενταγμένο όμως σε ένα συνολικό σχεδιασμό, που σε τελευταία ανάλυση αφορά το σύνολο του Νομού και βέβαια της χώρας και την προκοπή της.

Δήμαρχε ευχαριστούμε. Η κουβέντα μας κρίνω δεν τελειώνει εδώ!

Πάντα στη διάθεσή σας

Advertisements