Αγαπητοί φίλοι, συγγενείς και συντοπίτες.
Με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της δημοσκόπησης για το μέλλον του Μέντη νιώθω την ανάγκη να εκφράσω και εγώ δημόσια την γνώμη μου για το μέλλον αυτού του ιστορικού συλλόγου αλλά και του νησιού.
Είναι αλήθεια ότι με την υπάρχουσα μορφή που έχει ο σύλλογος δεν μπορεί να υπάρξει και να συναγωνιστεί τους υπόλοιπους μαχόμενους και ενεργούς συλλόγους των υπολοίπων χωριών της Λευκάδας ειδικά σήμερα με την απειλή του Καλλικράτη να βρίσκεται προ των πυλών. Το καταστατικό είναι πεπαλαιωμένο και δημιουργεί πολλά προβλήματα στην λειτουργία του συλλόγου. Τον τελευταίο χρόνο έχει δημιουργηθεί μία διοικούσα επιτροπή από άτομα μικρής αλλά και λίγο μεγαλύτερης ηλικίας η οποία έχει αναλάβει την αφύπνιση του κόσμου και την επαναδραστηριοποίηση του συλλόγου. Βέβαια παρά τις καλές προθέσεις που είχαμε όλοι μας ξεκινώντας αυτήν την προσπάθεια δεν είχαμε τα αναμενόμενα αποτελέσματα, όχι βέβαια ότι κάναμε και πολλά, για να λέμε και του στραβού το δίκιο. Και αναρωτιέμαι μπορεί σε αυτή τη φάση να αναζωογονηθεί ο σύλλογος από τις στάχτες του και σαν νέος φοίνικας να λάμψει πάλι? Βέβαια ο σύλλογος δεν είναι το αμπελοχώραφο του παππού μου για να πω ότι πρέπει να σταματήσει να υπάρχει και να κατατεθεί η σφραγίδα στο Πρωτοδικείο.
Αυτό όμως που μπορώ να πω με σιγουριά είναι ότι δεν είναι δυνατόν το Μεγανήσι να μην έχει έναν σύλλογο να το εκπροσωπεί. Μικρότερα χωριά της Λευκάδας έχουν οργανωθεί και οι σύλλογοι τους είναι τόσο δραστήριοι που πραγματικά εκπλήσσεται κανείς. Κάνουν συναντήσεις και εκδηλώσεις, βγάζουν εφημερίδες και γενικότερα είναι φορείς έκφρασης των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα χωριά τους. Το Μεγανήσι τι έχει? Εμείς δεν μπορούμε?
Εάν βγουν αληθινοί οι φόβοι μας και με το σχέδιο Καλλικράτης όλη η Λευκάδα γίνει ένας δήμος η φωνή του Μεγανησιού πως θα ακούγεται? Δυστυχώς οι μεμονωμένες φωνές του καθενός δεν έχουν και πολύ δύναμη. Τα τελευταία χρόνια ο δήμος έκανε πολύ καλή δουλεία αλλά τώρα τι θα γίνει?
Ας μην ξεχνάμε ότι εάν το θελήσουμε μπορούμε να κάνουμε θαύματα. Είμαστε ικανοί και αυτό πρέπει να τα πιστέψουμε. Έχουμε έναν πανέμορφο τόπο που όμως πρέπει να δραστηριοποιηθούμε όλοι μας για να τον διατηρήσουμε.
Το μέλλον πιστεύω ότι μας ανήκει αρκεί να ευαισθητοποιηθούμε και να δραστηριοποιηθούμε είτε με τον ήδη υπάρχον σύλλογο είτε δημιουργώντας έναν νέο από την αρχή μακριά από τα λάθη και τα πάθη του παρελθόντος.
Αξίζει να προσπαθήσουμε για το καλό του τόπου μας.
Ευχαριστώ για τον χρόνο σας αλλά και το meganisi news για την φιλοξενία.

Κατωπόδη Αμαλία

Advertisements