Το 1963 ανεβάζεται στο Κατωμέρι »ο γιός του πόνου»του Π.Αξιώτη και ο »Φιλοκτήτης» του Σοφοκλή.Την ίδια χρονιά Σπαρτοχώρι ανεβαίνει» ο χορός του Ζαλόγγου»και »Να ζεί το Μεσολόγγι»του Β. Ρώτα.Τότε έρχεται στο νησί και ο θίασος του Χρ. Καμιόλη και δίνει παραστάσεις για 45 μέρες.1964 οθίασος του Δανίκα έδωσε παραστάσεις για 10 μέρες.

1965 Σπαρτοχώρι-»Παπαφλέσας»του Μελά

1966 Κατωμέρι-«Εγώ και το παντελόνι μου»του Καμπανέλη,και »ο άνθρωπος με το γαρύφαλλο στο στόμα» του Λ. Πιραντέλο.

Στη διάρκεια της δικτατορίας σταματάει η θεατρική δραστηριότητα,γιατί λόγω απαγορεύσεων απαιτείται ειδική άδεια από το υπουργείο.Ομως το καλοκαίρι οι μαθητές αγνοώντας τα σχετικά διατάγματα και με την ανοχή της χωροφυλακής,ανεβάζουν στο Σπαρτοχώρι το »φωνάζει ο κλέφτης» του Ψαθά.το 1976 ιδρύεται ο »Σύνδεσμος των απανταχού Μεγανησιωτών ο Μέντης»Το θεατρικό τμήμα στο οποίο συμετέχουν κυρίως φοιτητές ,μαθητές λυκείου και γυμνασίου, αλλά και παλαίμαχοι» ηθοποιοί»,αποτελέι ίσως τοπιο ενεργό τμήμα των πολιτιστικών του ομάδων.Τώρα τους γυναικείους ρόλους ερμηνεύουν μόνο γυναίκες.Στα 10 χρόνια λειτουργίας της η θεατρική δραστηριότητα φτάνει σε πολύ υψηλά σημεία δημιουργίας.

1976 Κατωμέρι,Σφακιώτες-»Φωτεινός» του Ν.κατηφόρη

Σπαρτοχώρι-»Ενας βλάκας και μισός» του Ψαθά

1977 Κατωμέρι-»Καληνύχτα Μαργαρίτα» του Γ. Σταύρου

1979 Σπαρτοχώρι-»Ο καλός στρατιώτης Σβέικ» του Πατατζή

1980 Κατωμέρι-»Το τάβλι» του Κεχαίδη και »Αντιγόνη» του Σοφοκλή

Σπαρτοχώρι-»Ζητείται ψεύτης» του ψαθά

1981 Κατωμέρι»Αυλή των θαυμάτων» του Ι. Καμπανέλη

Σπαρτοχώρι-»Φωνάζει ο κλέφτης» του ψαθά

1982 Σπαρτοχώρι-»Μια μέρα στο γυμνάσιο»της Ε.Αλεξίου.Η παράσταση έλαβε μέρος στο φεστιβάλ Ιθάκης εκυός συναγωνισμού.1983 Κατωμέρι -»Νυφιάτικο τραγούδι» του Ν. περγιάλη.Η παράσταση ανεβαίνει στα χωριά της Λευκάδας,Νυδρί ,Νικιάνα,Μαραντοχώρι ,Κατοχώρι,και συμετέχει στο θεατρικό φεστιβάλ Ιθάκης.Εκεί απέσπασε δύο ειδικούς επαίνους .Ερμηνείας,στο Βασίλη Καννέλο για το ρόλο του »Τρελοκάμπουρου»,και μουσικής στον Τάσο Πανανουδάκη.Εδώ αξίζει να αναφέρω το παρακάτω περιστατικό.Στην κριτική επιτροπή μεταξύ αλλων  ήταν ο Μάνος Κατράκης   και  η Λίντα Αλμα,οι οποίοι όμως έμειναν μόνο την πρώτη μέρα  του φεστιβάλ [3 Σεμπεμβριου].Αφού είδαν την δική μας παράσταση[παίζαμε την πρώτη μέρα] και φάγαμε στο ίδιο εστιατόριο μετά ,μας συγχάρηκαν κάνοντας μας και την σχετική κριτική,-ανεπίσημα βέβαια .Το ίδιο βράδυ γυρνόντας στο ξενοδοχείο ειδοποιήθηκαν για τον θάνατο της Ελλης Λαμπέτη,και έφυγαν από την Ιθάκη,για να παραστούν στην κηδεία.[Η κριτική επιτροπη αντικαταστάθηκε].Την επόμενη χρονιά την ίδια περιπου ημερομηνία -αν δε κάνω λάθος-4 Σεμπέμβρη,πέθανε και οίδιος.

1983 Σπαρτοχώρι-»Ο πατριώτης» του Κοτζιούλα από το θέατρο του βουνού.

1984 Κατωμέρι -«‘Πρόσωπα τραγωδίας»,μια σύνθεση του Πέτρου Αυγερινού

Στην συνέχεια και για κάποια χρόνια έχουμε μια ύφεση της θεατρικής δραστηριότητας στο νησί ,με εξαίρεση κάποια δραστήριότητα που παρουσιάζει το νεοιδρυθέν τότε γυμνάσιο Μεγανησίου όπου το 1985 ανεβάζει τον »Φον Δημητράκη » του Ψαθά.

Το 1990 ιδρύεται ο δήμος Μεγανησίου ο οποίος δημιουργεί το πνευματικό κέντρο.Στα πλαίσια αυτού ενεργοποιούνται τα πολιτιστικά τμήματα,με σημαντικότερο ίσως το θεατρικό τμήμα.Το 1991 ανεβάζει »Το σπίτι της Μπερνάρντα Αλμπα»,παράσταση που παρουσιάζεται εκτόςαπό το Μεγανήσι στην πόλη και σε χωριά της Λευκάδας,καθώς επίσης και στην Αθήνα.

1993 Κατωμέρι-»Οδυσεβάχ» της Ξ.Καλογεροπούλου.

1994 Το γυμνάσιο Μεγανησίου ανεβάζει το »Φιόρο του Λεβάντε» του Γρ. Ξενόπουλου,και το 2001 το »Τύμπανο τρομπέτα και κόκκινα κουφέτα»του Γ.Ξανθούλη.Το έργο με την στήριξη του πν.κέντρου του Δήμου ,πήρε μέρος στους μαηθητικούς αγώνες Δυτικής Ελλάδας που έγινε στην Ζάκυνθο και πήρε την δεύτερη θέση άδικα,γιατί του άξιζε η πρώτη.[αξίζει να σημειωθεί ότι παραιτήθηκε μέλος της κριτικής επιτροπής λόγω της κατάφορης αδικίας]

Κατά την απονομή των βραβείων στην Ζάκυνθο τα σχόλια για το θεατρικό μας ήταν πολύ κολακευτικά.Χαρακτηριστικά ειπώθηκε ότι το Μεγανήσι θα πρέπει να λέγεται στο εξής Θεατρονήσι.Το καλοκαίρι του2001 το θεατρικό εκπροσωπώντας το Πνευματικό Κέντρο του Δήμουέλαβε μέρος στίς γιορτές Λόγου και Τέχνης,στην Λευκάδα,καταγράφοντας έτσι την πρώτη επίσημη συμμετοχή στις γιορτές πολιτιστικής δημιουργίας από το ΜεγανήσιΤο 2002 το θεατρικό τμήμα του γυμνασίου ανεβάζει την »Ειρήνη΄΄ του Αριστοφάνη και ξαναπαίρνει μέρος στους μαθητικούς αγώνες Δυτικής Ελλάδας στην Πάτρα όπου αποσπάει θεατρικό έπαινο.Επίσης συμμετέχει ξανά στις γιορτές Λόγου και Τέχνης.

Το 2004 δημιουργείται λαικός θίασος με συμμετοχή μαθητών γυμνασίου,λυκείου,φοιτητών,κ.α.νέων του νησιού και ανεβάζει τις »Εκκλησιάζουσες»του Αριστοφάνη,με οικονομική στήριξη του Πν. Κέντρου του Δήμου.

Το 2007 στα πλαίσια του Πολιτιστικού Κέντρου Ταφίων του Δήμου Μεγανησίου  Δημιουργείται θεατρική ομάδα που ανεβάζει τον »Οίκο Ευγηρίας» του Μ.Κορρέ.2009 ανεβαίνει από την ίδια ομάδα το θεατρικό »Ενας φτωχός θα μας σώσει» ……..

Advertisements