Συνεχίζουμε τις Μεγανησιώτικες Συνταγές με ένα έδεσμα που λίγοι μπορούν να αντισταθούν…και χαίρομαι που ανήκω στους πολλούς που δεν μπορούν… Το κοκορέτσι..

Πρίν αρχίσω θα’θελα να προσθέσω πως ιδανικό θα ήταν τη συνταγή να την πέρναμε απο τον Doctor Γάντζο αλλα «το κοκορέτσι ήταν έτοιμο και έπρεπε να σερβιριστεί» … Θα θελα όμως να προσθέσει κάτι ο συντακτης Σταθης Γαντζος που κάτι παραπάνω θα γνωρίζει…Ευχαριστώ και συνεχίζω..

Συστατικά

  • 2 αρνίσιες συκωταριές (χωρίς τα νεφρά)
  • επιπλέον γλυκάδια
  • 2 αρνίσιες σκέπες
  • 2 κιλά εντεράκια αρνίσια
  • 2 λεμόνια Χυμός λεμονιού
  • Ρίγανη
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • λίγο σκόρδο ψιλοκομμένο (προαιρετικά)

Οδηγίες

  1. Πλένετε τα έντερα καλά. Το πλύσιμο γίνεται καλύτερα αν εφαρμόσετε τη μία άκρη από τα έντερα στη βρύση σας, γεμίσει νερό και με τα δάχτυλα «τραβάτε» το νερό από μέσα Τα βάζετε σε λεκάνη με το χυμό λεμονιού, να ασπρίσουν και να σφίξουν προσέχοντας να ξεχωρίσετε τις άκρες.
  2. Κόβετε τα εντόσθια σε μέγεθος καρυδιού και τα αφήνετε να στραγγίσουν. Τα πιπερώνετε, πασπαλίζετε με τη ρίγανη και το σκόρδο και αρχίζετε να τα περνάτε στη σούβλα εναλλάξ. Το αλάτι το βάζετε στο τέλος, την ώρα που περνάτε στη σούβλα τα κομμάτια για να μην γλιστράνε. Ένα συκώτι, ένα πνευμόνι, καρδιά, σπλήνα, γλυκάδι και πάλι από την αρχή. Όταν τελειώσετε, τα πιέζετε να μην αφήσουν κενά και τα τυλίγετε γύρω-γύρω με τις σκέπες. Μετά τυλίξτε όσο σφιχτά γίνεται με τα έντερα.
  3. Αφήστε το κοκορέτσι στη σούβλα, σκεπασμένο, να στεγνώσει και να «πάρει» τα αρώματα Αν ψήσετε στα κάρβουνα, βάλτε την σούβλα κοντά στη φωτιά, στην αρχή, και γυρίζετε σχετικά γρήγορα, μέχρι να πάρει χρώμα. Μετά απομακρύνετε και γυρίζετε αφήνοντας την σούβλα από λίγο στα τέσσερα επίπεδά της. Πρέπει να ψηθεί καλά, χωρίς να στραγγίζει αλλά να στεγνώσει
  4. Αν δεν ψήσετε στα κάρβουνα, μπορείτε προσεκτικά να τραβήξετε τη σούβλα και να βάλετε το κοκορέτσι σε ταψί να ψηθεί στον φούρνο. Μην προσθέσετε νερό, γιατί «βγάζει» πολλά υγρά. Αλείφετε συχνά με λάδι και στις δύο περιπτώσεις ψησίματος.

Λίγα μυστικά ακόμα

Γίνετε περίπου 80 cm αν τυλιχτεί σφιχτά.
Για καλύτερα, αν ψήσετε στα κάρβουνα, χρησιμοποιήστε τετράγωνη σούβλα…

Καλή σας όρεξη…

Advertisements