Προερχόμενη από τη νότια Ισπανία, η λέξη “Duende” προσδιορίζει έννοιες ανόμοιες μεταξύ τους.Το φάντασμα, το πνεύμα, η έμπνευση, η μαγεία, η φλόγα, το ξωτικό, η νεράιδα, το πνεύμα, η γοητεία, ο μαγνητισμός, ξωτικό, νάνος, μάγος.

Σύμφωνα με το μεγάλο Ισπανό ποιητή Federico Garcia Lorca, στη διάσημη διάλεξή του La Teoria y Juego del Duende – Η θεωρία και η χρήση του “Duende” προσπάθησε να δώσει το δικό του στίγμα λέγοντας: «Σε όλη την Ανδαλουσία…όλοι μιλούν συνεχώς για duende και το αναγνωρίζουν με αλάνθαστο ένστικτο μόλις εμφανιστεί».

Ο υπέροχος τραγουδιστής του flamenco, El Lebrijano είπε: «Όταν τραγουδάω με duende δε συγκρίνομαι με κανέναν…» ενώ ο Manuel Torres, όταν άκουσε το δικό του “Nocturno del Genaralide”, έκανε την εξής εξαιρετική αναγγελία: «Όλα όσα περικλείουν σκοτεινούς μυστηριώδεις ήχους έχουν duende.Και αυτή είναι η αλήθεια.»

Αυτοί οι σκοτεινοί ήχοι είναι το μυστήριο, οι ρίζες που ωθούνται στο γόνιμο έδαφος, που το γνωρίζουμε όλοι, που το αγνοούμε όλοι, αλλά από το οποίο παίρνουμε την αλήθεια στις τέχνες…

Συνεπώς “Duende”  είναι δύναμη και όχι συμπεριφορά, είναι προσπάθεια και όχι σκέψη.

Η σαγηνευτική φωνή της Ελένης Πέτα και το κιθαριστικό ταμπεραμέντο του Παναγιώτη Μάργαρη ενώνονται και ταξιδεύουν σε προορισμούς γοητευτικούς γεμάτους πολυποίκιλα φωνητικά και κιθαριστικά ηχοχρώματα.

Τραγούδια της Πορτογαλίας, της Ισπανίας, της Γαλλίας συναντούν διαχρονικά κομμάτια της Ελληνικής τραγουδοποιίας αλλά και της ξένης ροκ σκηνής, δημιουργώντας ένα μοναδικό, γεμάτο εκπλήξεις μουσικό τοπίο.

Duende άλλωστε που είναι και ο τίτλος της συναυλίας σημαίνει πνεύμα, έμπνευση, μαγεία, φλόγα, γοητεία, μαγνητισμός, δύναμη…

Advertisements