Τη Δευτέρα 15 Μάρτη 2010, ώρα 19.30, σε ειδική τελετή στο Δημαρχιακό Μέγαρο, ο πλέον βραβευμένος -μεταξύ άλλων με τον Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ των Καννών το 1998 για το «Μια Αιωνιότητα και μια Μέρα»- Έλληνας σκηνοθέτης Θόδωρος Αγγελόπουλος θα ανακηρυχθεί επίτιμος δημότης του Δήμου Λευκαδίων.

Μετά την τελετή ο Θόδωρος Αγγελόπουλος θα μιλήσει στον Δημοτικό κινηματογράφο «Απόλλων» για το έργο του και την τελευταία του ταινία «Η σκόνη του χρόνου» – με πρωταγωνιστές την Ιρένε Ζακόμπ, τον Μπρούνο Γκανζ, Μισέλ Πικολί και Ουίλεμ Νταφόε. Θα ακολουθήσει η προβολή της ταινίας με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Ο Θόδωρος Αγγελόπουλος βρέθηκε στο νησί μας ως επίσημος προσκεκλημένος της Κινηματογραφικής Λέσχης του «Ορφέα» με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 40 χρόνων συνεχής λειτουργίας της.

Οι δεσμοί του σκηνοθέτη με τον τόπο μας ανάγονται στην εποχή ακόμη του «Θιάσου», πριν κάμποσες δεκαετίες. Θυμάμαι, έφηβος τότε, στα μέσα της δεκαετίας του ‘70 τα γυρίσματα στη Λευκάδα της κινηματογραφικής ταινίας «Θίασος» με τη συμμετοχή των απλών ανθρώπων του νησιού μας. Ιδιαίτερα αυτά στο ενετικό κάστρο και στον παλιό «Φοίνικα». Η ταινία αυτή θεωρείται μέχρι σήμερα από τις σημαντικότερες δημιουργίες του Αγγελόπουλου, από πολλούς δε «ως η καλύτερη ελληνική ταινία όλων των εποχών και έχει συμπεριληφθεί αρκετές φορές στις κορυφαίες δημιουργίες στην ιστορία του παγκόσμιου κινηματογράφου».

Θόδωρος Αγγελόπουλος – Βιογραφικό


Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 27 Απριλίου 1935 και σπούδασε στη Νομική Σχολή Αθηνών την οποία εγκατέλειψε στο πτυχίο. 

Το 1961 φεύγει στη Γαλλία και γράφεται στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης με καθηγητές τον Ζωρζ Σαντούλ και τον Ζαν Μιτρί, ενώ την επόμενη χρονιά δίνει εξετάσεις και γίνεται δεκτός στην περίφημη σχολή κινηματογράφου IDHEC. Στη συνέχεια θα φοιτήσει κοντά στον εθνολόγο – σκηνοθέτη Ζαν Ρους, στο Musee de l’homme όπου θα διδαχθεί το σινεμά-ντιρέκτ.

Με την επάνοδό του στην Ελλάδα, 1964 θα εργαστεί στην εφημερίδα «Δημοκρατική Αλλαγή» ως κριτικός κινηματογράφου, με την Τώνια Μαρκετάκη και τον Βασίλη Ραφαηλίδη. Το 1965 του προτείνεται από τον Βαγγέλη Παπαθανασίου και το συγκρότημα Φόρμινξ να γυρίσει μια ταινία για το μουσικό συγκρότημα, η οποία δεν ολοκληρώθηκε ποτέ. Η πρώτη του ταινία έρχεται το 1968 με την μικρού μήκους «Εκπομπή» που θα προκαλέσει αίσθηση στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, ενώ δύο χρόνια αργότερα η μεγάλου μήκους «Αναπαράσταση», θα σημαδέψει την νέα εποχή του Ελληνικού κινηματογράφου.

Οι ταινίες του έχουν συμμετάσχει στα σημαντικότερα διεθνή Φεστιβάλ, αποσπώντας τα μεγαλύτερα βραβεία (Χρυσός Φοίνικας Καννών, Χρυσός και Αργυρός Λέων Βενετίας, πολυάριθμα βραβεία Fipresci, 2 βραβεία Φελίξ καλύτερης Ευρωπαϊκής ταινίας και αναρίθμητα άλλα παντού στον κόσμο.) Δύο ταινίες του, «Ο Θίασος» και «Το Βλέμμα του Οδυσσέα» συμπεριλαμβάνονται στις 100 καλύτερες ταινίες όλων των εποχών.

Ο Θόδωρος Αγγελόπουλος υπήρξε συνιδρυτής του ιστορικού περιοδικού «Σύγχρονος κινηματογράφος» με τον Β. Ραφαηλίδη, ένα έντυπο που σημάδεψε την ελληνική κινηματογραφική εκδοτική δραστηριότητα όλα τα επόμενα χρόνια. Ο έλληνας σκηνοθέτης, έχει τιμηθεί με πολλές διακρίσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό: ανακηρύχτηκε Officier dans l’ordre des Arts et des Letrres της Γαλλικής Δημοκρατίας, του απενεμήθη το παράσημο του Officier de la Legion d’Honneure από την Γαλλική Δημοκρατία, καθώς και ο τίτλος του Grande Ufficiale της Ιταλικής Δημοκρατίας. Έχει επίσης αναγορευτεί επίτιμος διδάκτορας των Πανεπιστημίων Βρυξελλών, Παρισιού, Grenoble και Essex.

Ο Θόδωρος Αγγελόπουλος αναγνωρίζεται ως ένας από τους κορυφαίους σύγχρονους δημιουργούς της έβδομης τέχνης και είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

(Πηγή: ως3 Μηνιαίο Περιοδικό Πολιτισμού – Αφιέρωμα στον Αγγελόπουλο – http://www.os3.gr).

«Η σκόνη του χρόνου» – Περίληψη

O Α, Αμερικανός σκηνοθέτης ελληνικής καταγωγής, γυρίζει μια ταινία πάνω στην ιστορία του και την ιστορία των γονιών του. Μια ιστορία που εξελίσσεται στην Ιταλία, την Γερμανία, την Ρωσία, το Καζακστάν, τον Καναδά και τις Η.Π.Α. Κεντρικό πρόσωπο, η Ελένη, που διεκδικείται και διεκδικεί το απόλυτο της αγάπης. Ταυτόχρονα, ένα μακρύ ταξίδι, στην μεγάλη Ιστορία και στα γεγονότα των τελευταίων πενήντα χρόνων που σημάδεψαν τον 20ο αιώνα. Τα πρόσωπα της ταινίας κινούνται σαν σε όνειρο, η σκόνη του χρόνου μπερδεύει τις μνήμες. Ο Α τις αναζητά και τις ζει στο παρόν.

Πρωταγωνιστούν: Ουίλεμ Νταφόε, Μπρούνο Γκάνζ, Μισέλ Πικολί, Ιρένε Ζακόμπ

Advertisements