Τα περιοδικά,  τα κόμικς ,τα αναγνωστικά μας…

Ποιός από μας δεν θυμάται άραγε  τον δύστυχο Σεραφίνο,τον λαστιχένιο Τιραμόλα,και τον πολυμήχανο Μάρκ!

Ποιό κορίτσι δεν έχει διαβάσει Μανίνα  και Κατερίνα και  δεν έχει κολήσει τις αφίσες του αγαπημένου της στάρ στο δωμάτιό της!

Οι Ντιούκς, το Ντάλας ,η Δυναστεία,αλλά και τα δικά μας Τσακάλια,Ροδα τσάντα και κοπάνα.Και οι αφίσες να στολίζουν τους τοίχους μας ,και εμείς να κοιμόμαστε παρέα με τους »αγαπημένους » μας.

Οι άγγελοι του Τσάρλι είναι τρείς.Η Κέλυ η Σαμπρίνα και η Κρίς…

Και οι ασπρόμαυρες ιστοριούλες της  που σε άφηναν πάντα στο πιο κρίσιμο σημείο και έπρεπε να περιμένεις μια ολόκληρη εβδομάδα για να μάθεις την συνέχεια.

Ακόμα θυμάμαι την τρεχάλα που κάναμε να προλάβουμε τα μετρημένα τεύχη που έφερνε ο μπάρμπα -Πάνος στο Κατωμέρι.Και αργότερα τα παραγγέλναμε σε όποιον πήγαινε Λευκάδα κάθε Τρίτη.

Και ύστερα ήρθε η Σούπερ Κατερίνα.Με τα σιδερότυπα ,τις χαλκομανίες και τις γιγαντοαφίσες. Κάτω το πρώτο τεύχος.

Ο Ποπάυ ταυτόχρονα  δίνει μαθήματα διατροφής στους μικρότερους-,και όχι μόνο- και ο Μπρούτο τις τρώει  για τα καλά. Ο Ρεβυθούλης και ο λαίμαργος Πόλντο,να κατεβάζει απίστευτες ποσότητες χάμπουργκερ.

Λούκυ Λούκ και Ντόλυ.Ο μοναχικός και μόνος καου-μπόυ,παρέα κυρίως των αγοριών .

Και ο άτυχος πάντα Ντόναλτ από τότε ακόμα προσπαθεί μάταια να ξεχρεώσει τον τσιγκούνη και εκμεταλευτή  ,θείο του Σκρουτζ.

Ο Μπλέκ και η Περιπέτεια έκαναν πολλά απο σας τα αγόρια να ταξιδέψετε και να ονειρευείτε μαζί με τους ήρωες.

Και οι τρομεροί Γαλάτες  νικητές των Ρωμαίων πάντα και για πάντα,ποτέ δεν μας αποκάλυψαν την συνταγή του μαγικού ζωμού.

Και τα περιοδικά για τους μεγάλους όμως ήταν εξίσου διάσημα.Το Φαντάζιο ,η Βεντέτα ,το Ρομάζτο για τις γυναίκες,και τα πονηρά , Καζανόβα, και Τράστ για τους άντρες.

Ποικίλης ύλης περιοδικά με φωτορομάντζα ,συνταγες, ζώδια,στοίχους τραγουδιών κ. α.

Το πρώτο τεύχος του περιοδικού »Γυναίκα».

Κουτσομπολιά και ίντριγκες δεν δημοσιεύονταν σε τόσο μεγάλο βαθμό όσο σήμερα.Περισσότερο η ύλη αφορούσε στη δραστηριότητα των στάρς και σε κοσμικά γεγονότα.

Ακόμα υπήρχαν τα οικογενειακά περιοδικά,Ταχυδρόμος,Ραδιοτηλεόραση,Καζαμίας,και για την χρυσοχέρα γυναίκα η Πρακτική με συμβουλές για εργόχειρα,με πατρόν και με συνταγες μαγειρικής.

Η αδιοτηλεόραση έδινε αναλυτικά τα προγράμματα των δύο κρατικών καναλιών ,Ερτ και Υεννεδ και κυκλοφορει μέχρι σήμερα.

Το καλύτερο όμως ανάγνωσμα όλων των εποχών για μένα αλλά και για όλους πιστεύω ,ήταν ,είναι και θα είναι τα παλιά αναγνωστικά του δημοτικού μας σχολείου.Δεν συνκαταλέγονται βέβαια στα περιοδικά ,ούτε στα κόμικς αλλά θα συμφωνήσετε μαζί μου ότι τα συναισθήματα είναι τα ίδια.Νοσταλγία και συγκίνηση.

Κλείνοντας πιστεύω ότι η εξέλιξη της  τεχνολογίας και των γραφικών έχει κάνει τώρα πια τις εικόνες »ξύλινες» ψεύτικες και »σκιαχτερες» .Ακόμα και τα παιδικά παραμύθια είναι σκοτεινά τώρα πια.Ευτυχώς που εμείς οι μεγαλύτεροι έχουμε τέτοιες εικόνες στην μνήμη μας.Ας τις κρατήσουμε   ζωντανές….

Advertisements