Στο τέλος της πρώτης μέρας η διοργάνωση της εκδήλωσης για τον τουρισμό κρίνεται επιτυχημένη. Η προσέλευση του κόσμου υπήρξε ικανοποιητική και η συμμετοχή εκτός Μεγανησίου σημαντική.

Τις εισηγήσεις άνοιξε ο κ.Δ.Χαρίτος (πρόεδρος Τουριστικών Πρακτόρων Κέρκυρας, μέλος ΠΟΕΤ) με μια πλήρη και γλαφυρή περιγραφή των σύγχρονων τάσεων του τουρισμού, τις κινήσεις που απαιτούνται για τη συνολική βελτίωση του τουριστικού προϊόντος καθώς και τα κακώς κείμενα της Ελλάδας στον τομέα αυτό. Η συζήτηση συνεχίστηκε με την εισήγηση του κ.Ν.Ντάλλα (Γεν.Διευθυντής εστιατορίου «Βαρούλκο», συνεργάτης Η.Μαμαλάκη, βραβευμένος για το σέρβις του). Ο ομιλητής με την πλούσια εμπειρία εξέθεσε μεταξύ άλλων πρακτικούς τρόπους για ποιοτική φιλοξενία και αποκάλυψε μερικά από τα μικρά μυστικά μιας άψογης υποδοχής και εξυπηρέτησης. Στην απογευματινή συνεδρίαση ματαιώθηκε το κομμάτι που αφορούσε στη διαφήμιση και την προώθηση, από τον κ.Α.Κοστογιάννη (Δημοσιογράφο, διευθυντή εταιρίας διαφήμισης Magna), λόγω έκτακτου οικογενειακού του προβλήματος. Σαφής και ουσιαστικός υπήρξε ο εκπρόσωπος του ΕΦΕΤ, ο αστυκτηνίατρος κ.Ν.Πανάκιας, στο κομμάτι του Υγειονομικού Ενδιαφέροντος, αναλύοντας τα όσα θα πρέπει να προσέχει ο εστιάτορας ώστε τα προϊόντα του να βρίσκονται πάντοτε σε άριστη κατάσταση και να μπορεί να ασκεί τον απαραίτητο έλεγχο σε όλα τα κρίσιμα σημεία του εστιατορίου του, εξασφαλίζοντας τη βέλτιστη ποιότητα. Την πρώτη ημέρα έκλεισε ο διάσημος γευσιγνώστης κ. Δ. Αντωνόπουλος (κριτικός γαστρονομίας στα «Αθηνόραμα», «Ευ ζην», μέλος της επιτροπής απονομής «Χρυσών Σκούφων»), ο οποίος τόνισε τη δυναμική που έχει παγκοσμίως ο γαστρονομικός τουρισμός και την διαμόρφωση ενός μεγάλου τουριστικού ρεύματος που ψάχνει να βιώσει το διαφορετικό, το γνήσιο, το παραδοσιακό. Ειδικότερα για μικρά μέρη, όπως το Μεγανήσι, αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα προβολής της ιδιαιτερότητας και του μοναδικού χαρακτήρα του τόπου, τόσο μέσα από τη συνολική εικόνα, όσο και μέσα από τα έθιμα, τις μυρωδιές και τις γεύσεις του, μαζί και τις ιστορίες που τις συνοδεύουν, χαρακτηρίζοντάς τα πολιτιστική κληρονομιά και πόλο έλξης του σύγχρονου τουρίστα.

Μετά από κάθε εισήγηση ακολουθούσε συζήτηση, ερωτήσεις και τοποθετήσεις από το ακροατήριο. Στο τέλος της βραδιάς οι παρευρισκόμενοι, ντόπιοι και φιλοξενούμενοι, είχαν την τύχη να δοκιμάσουν ένα γευστικό μπουφέ με φαγητά αποκλειστικά και μόνο της μεγανησιώτικης κουζίνας, για τα οποία εργάστηκαν 13 Μεγανησιώτισσες μαγείρισσες! Ενδεικτικά αναφέρουμε σαλάτα με ψάρα, αυγόπιτα, κολοκυθόπιτα, ριγανάδα, παλαμήδι με σπαέτο, κοκκινιστό του γάμου, σπερνά, κουρκούτι, ψαρόπιτα, σαβόρο).

Οι εργασίες της διημερίδας συνεχίζονται την Κυριακή το πρωί με θέματα τοπικού (Λευκάδα-Μεγανήσι) τουριστικού ενδιαφέροντος για την τρέχουσα σαιζόν και με συμμετοχή τουριστικών φορέων του νομού.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΝΙΔΑΡΗΣ

Advertisements