Η σοβαρότητα και η ποιότητα των δημόσιων τοποθετήσεων για την πολεοδόμηση, προκαλεί όχι μόνο το ενδιαφέρον αλλά και την υποχρέωση να παρέμβω στη κουβέντα, προκειμένου να προσθέσω και μερικές δικές μου σκέψεις και ενδεχομένως να δώσω κάποιες απαντήσεις σε ζητήματα που εγκαλείται η Δημοτική Αρχή. Ξεκαθαρίζω από την αρχή ότι δεν είμαι ειδικός στα πολεοδομικά, και ότι μεταφέρω στηρίζεται στην πληροφόρηση που έχω πάρει από την πολεοδομία Λευκάδας, που επιβλέπει το έργο και επίσημα και ουσιαστικά μας καθοδηγεί.
 Καταρχήν είναι πολύ σημαντικό να συμφωνήσουμε όλοι, με την αναγκαιότητα του ΣΧΟΟΑΠ και της πολεοδόμησης. Και δω θα συμφωνήσω απόλυτα με τον τρόπο που το θέτει ο κος Ν. Κονιδάρης. Είναι θέματα βέβαια που θα ματώσουμε, αλλά θα κριθούμε για την ωριμότητα μας σαν κοινωνία, να σηματοδοτήσουμε το μέλλον του Νησιού μας. Και εμείς σαν Δημοτική Αρχή επιλέξαμε να προχωρήσουμε σε αυτά, γνωρίζοντας την χρονική συγκυρία. Επειδή όλοι πρέπει να κρίνονται όχι με αυτά που λένε ή υπόσχονται, αλλά με βάση αυτά που κάνουν. Και εμείς, επειδή δεν έχουμε κάτι σκοτεινό ή κάτι άλλο στο πίσω μέρος του μυαλού μας, τολμάμε να τα φέρνουμε με ευθύτητα όλα στην επιφάνεια. Με την επιχειρηματολογία μας βέβαια, με τα λάθη μας ίσως, που όμως είμαστε έτοιμοι να αποδεχτούμε και έντιμα να συμφωνήσουμε με μια άλλη επιχειρηματολογημένη πρόταση.
 Η βασική κατεύθυνση της πολεοδόμησης, όπως έχω δηλώσει, ήταν να μας δοθεί λύση για το περιφερειακό οδικό δίκτυο των οικισμών και η διέλευση των δικτύων (κυρίως της αποχέτευσης και των όμβριων που μας πιέζει στο Βαθύ), διατηρώντας όμως και οι τρεις οικισμοί το παραδοσιακό τους χαρακτήρα. Τις επεκτάσεις δεν τις καθορίσαμε εμείς, ούτε δώσαμε κάποια πρόταση. Τη πρόταση την έκαναν οι μελετητές, με συγκεκριμένα κριτήρια στη βάση ενός δεδομένου νομοθετικού πλαισίου. Εγώ πάντως θα πω ότι είναι αναγκαία η εκτόνωση  της οικιστικής πίεσης με την πολεοδόμηση, διαφορετικά θα έχουμε άναρχη δόμηση και σε κάποια χρόνια θα δούμε  να φυτρώνουν αυθαίρετα. 
 Το νομοθετικό πλαίσιο με το οποίο ανατέθηκε η μελέτη, περίπου το 1992, δεν προαπαιτεί την ύπαρξη ΣΧΟΟΑΠ.  Βέβαια εμείς προχωράμε στην εκπόνηση ΣΧΟΟΑΠ, και τέλος Ιούνη θα μας δοθεί για συζήτηση η πρώτη φάση του. Στη μελετητική ομάδα που μας επισκέφθηκε τις τελευταίες μέρες,  – ένα από τα μέλη της είναι ο επίκουρος καθηγητής πολεοδομίας κος Σταθάκης – εμείς παραδώσαμε τη πρόταση πολεοδόμησης που μας κατατέθηκε και είναι σαφές ότι η τελική πολεοδομική  πρόταση – όταν συνταχθεί – επί της ουσίας, θα είναι παρεπόμενο της μελέτης ΣΧΟΟΑΠ, το οποίο θα συμπεριλαμβάνει,  και όχι μόνο, όλα τα στοιχεία που αναφέρει ο Σπύρος Μάλαμας.
 Τα τελευταία τρία χρόνια, που προσπαθώ να ενεργοποιήσω τις διαδικασίες πολεοδόμησης, – πολύ χρόνο πήρε η οριοθέτηση των ρεμάτων, και η επικαιροποίηση του κτηματολογικού υπόβαθρου – μπορώ με απόλυτο τρόπο να δηλώσω ότι καμία σκοπιμότητα ή κανένα παράκεντρο συμφερόντων υπέπεσε στην αντίληψη μου, από κανέναν, πολύ περισσότερο από όλες τις δημοτικές αρχές που πέρασαν. Και αυτό το θεωρώ θεμελιώδες, για να έχει έννοια και αποτέλεσμα μια ουσιαστική και γόνιμη  κουβέντα που γίνεται και ελπίζω να συνεχιστεί.
 Για την πολεοδομική πρόταση που αναρτήθηκε σε καμία περίπτωση δεν νομιμοποιεί κάποιο δεδομένο – ας το βεβαιώσουν και οι επαΐοντες – και σε κάθε περίπτωση έχω εκφραστεί για τα προβλήματα που δημιουργεί. Θα την πάρουν πίσω οι μελετητές, και θα μας φέρουν και δεύτερη και τρίτη…. Σε κάθε περίπτωση όμως και κάθε φορά, αυτή πρέπει να συνοδεύεται από τις ενστάσεις μας και βέβαια τις προτάσεις μας. Και αυτό κάνουμε τώρα… Και εμείς έχουμε ενστάσεις, πέρα των δημοτών μας, και προτάσεις. Κάτι που δεν θελήσαμε να το κάνουμε «εν κρυπτώ». Αυτή είναι η προβλεπόμενη  διαδικασία και όλοι οφείλουμε με υπευθυνότητα και ειλικρίνεια να τοποθετηθούμε, πάντα μέσα στα πλαίσια του υπάρχοντος νομοθετικού πλαισίου, χωρίς υπερβολές και χωρίς στρεβλώσεις. Για παράδειγμα, την γραμμή παραλίας δεν την έβαλε ο Δήμος, ούτε η πολεοδομία, ούτε οι μελετητές. Την έβαλε η κτηματική υπηρεσία από την δεκαετία του ΄80. Και το καθεστώς στη ζώνη παραλίας δεν αλλάζει, έχει κοινόχρηστο χαρακτήρα, και δεν παρεμβαίνει η πολεοδόμηση.
 Τέλος, είναι σαφές ότι εμείς δεν μπορούμε να έχουμε όλες τις απαντήσεις στα τεχνοκρατικά ζητήματα. Σε ανοιχτές συναντήσεις με τους μελετητές, που θα  οργανώσουμε (Αθήνα και Μεγανήσι), θα μας δοθεί η δυνατότητα πληρέστερης ενημέρωσης. Πάντως, η πολιτική και αυτοδιοικητική μας ευθύνη είναι να παραμείνουμε σταθεροί  στο στόχο μας, διατηρώντας ανοιχτές και διάφανες τις διαδικασίες με ξεκάθαρους κανόνες. Και βέβαια το όραμα μας και τους στόχους μας ευρύτερα τους έχουμε συζητήσει και δημοσιοποιήσει, μέσα από την οργάνωση αναπτυξιακής ημερίδας (2007), όπου αναπτύξαμε το επιχειρησιακό αναπτυξιακό μας σχέδιο για το Μεγανήσι, το πολιτιστικό συμπόσιο (2008), και βέβαια την χρηματοδότηση των αναγκαίων μελετών από πόρους του Δήμου, για τα έργα περιβάλλοντος και πολιτισμού. Και αυτοί οι στόχοι δεν συνάδουν φίλε Τάκη με το γκρέμισμα του φούρνου σου, – από τους ελάχιστους παραδοσιακούς που παραμένουν – ή την εξαφάνιση της μικρής αυλής με τους  βασιλικούς!
                                                                            Στάθης Ζαβιτσάνος
                                                                          Δήμαρχος Μεγανησίου

Advertisements