Ο ΑΝΤΗΟΝΥ ΕDWARD HAROD  ένας  πολύ συμπαθητικός ανθρωπος 66 χρονών από  την Αγγλία ήρθε πρίν από δυο περίπου χρόνια στο Μεγανήσι και από τότε δεν έφυγε ποτέ.Παρέα και η γυναίκα του η συμπαθέστατη κυρία ΣΝIP Νοίκιασαν σπίτι στο Βαθύ και φρόντιζαν ταυτόχρονα και το μόνιμα αραγμένο σκάφος τους.

Ως εδώ τίποτα παράξενο. Η επιλογή του Τόνυ δεν παραξένεψε κανέναν .Πολλοί τουρίστες μένουν σχεδόν μόνιμα στο νησί και κάποιοι έχουν και δικά τους σπίτια τώρα πια.

Ο Τόνυ όμως είχε άλλα σχέδια.Δεν είχε επιλέξει το Μεγανήσι απλά για να περάσει τις διακοπές του.

Επέλεξε τον δικό μας<< παράδεισο>> -όπως αποκαλούσε το νησί-για να περάσει το υπόλοιπο της ζωής του.Και ήξερε ότι ήταν λίγο.

Κανείς άλλος δεν γνώριζε το παραμικρό ,ούτε καν η γυναίκα και τα παιδιά του.Και φυσικά ούτε κανείς απο μας.

Τίποτα δεν έδειχνε ότι ο Τόνυ έπασχε δυο χρόνια από καρκίνο .Ούτε η ψιλολιγνη κορμοστασιά του ούτε το επιβλητικό βλέμα,αλλά ούτε και ο τρόπος ζωής του.Επινε  τα ουζάκια του,κάπνιζε, περπατούσε,και χαμογελούσε πάντα.

Δεν υποβλήθηκε σε κανενός είδους θεραπεία ,δεν είπε τίποτα σε κανέναν,πήρε ένα σκάφος  Ήρθε στο νησι και έμεινε εδώ.

Το γεγονός μαθεύτηκε πριν απο ένα μήνα ,όταν ο Τόνυ πήγε στο νοσοκομείο της Λευκάδας και οι γιατροί το αποκάλυψαν στην γυναίκα του.Ετσι ο Τόνυ το ανακοίνωσε και σε μας.Απλά και χαμογελαστά.Είχε δεχτεί το γεγονός πολύ καιρό πριν. Εξάλου όλα τα είχε σχεδιάσει ο ίδιος.Το πιο εντυπωσιακό είναι ότι δεν ήθελε να γυρίσει πίσω στην πατρίδα του.Ηθελενα πεθάνει  και να μείνει για πάντα εδώ.Στο Μεγανήσι,στον δικό μας Παράδεισο.Μάταια προσπαθούσε η οικογένειά του να τον πείσει.Αυτός είχε ήδη αγοράσει τάφο στο νεκροταφείο.

Ετσι σεβάστηκαν την επιθυμία του και έγινε αυτό που ήθελε ο ίδιος ,όπως είχε το δικαίωμα να κάνει. Ηπιε ένα τελευταίο ούζο,σκέτο χωρίς πάγο,χωρίς μεζέ ,άφησε μπουρμπουάρ όπως πάντα ,μας είπε  με τα σπαστά του ελληνικά καληνύχτα και πήγε σπίτι.Δέκα μέρες μετά ΄΄έφυγε΄΄.Η κηδεία του έγινε  τη Δευτέρα  το πρωί,και τον αποχαιρέτησε  πολύς κόσμος.Σαν ναταν Μεγανησιώτης.

Ο Τόνυ έχει 4 παιδιά ,3 κόρες και ένα γιο .Η νύφη του είναι έγκυος στο πρώτο του εγγόνι.Η γυναίκα του  και τα παιδιά του, συγκινημένοι από την αγάπη του κόσμου και την συμπαράστασή  ,θέλουν να ευχαριστήσουν τους Μεγανησιώτες που τους στάθηκαν  στην λύπη τους.Η κυρία SNIP δεν θα ξαναφύγει από το νησί και τα παιδιά θα την επισκέπτονται συχνά.Αγαπούσαν τον Μεγανήσι  αλλά  τώρα κάτι θα τους δένει για πάντα εδώ.Να σημειώσουμε ότι η διαδικασία της κηδείας  τους εντυπωσίασε .Ο Τόνυ »κοιμάται» ήσυχος στο κοιμητήριο του Αγ. Νικολάου, όπως ακριβώς επιθυμούσε.

Ο Τονυ γεννήθηκε στις 12-11-1943.Σε λίγες μέρες κλείνει 31 χρόνια γάμου (12-5-1979) και είναι από την Αγγλία.

Η οικογένεια ,μας ζήτησε να αναφέρουμε  επίσης την παρακάτω πρόταση την οποία ζήτησε ο ίδιος να αναγράφεται στην πλάκα του μνημείου.»ΗΡΘΑ ΕΔΩ ,ΤΟ ΑΓΑΠΗΣΑ,ΚΑΙ ΘΑ ΜΕΙΝΩ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ ΕΔΩ»’.

Τα δικά μας σχόλια είναι …….περιτά.

Καλό ταξίδι Τονυ……

Advertisements