Την Κυριακή 9 Μαίου τις 7 το απόγευμα σε μια πραγματικά κατάμεστη αίθουσα στο Πνευματικό κέντρο του Δήμου Γαλατσίου ο Πολιτιστικός Σύλλογος των Επτανησίων στο Γαλάτσι ,100 χρόνια από την γεννησή του παρουσίασε τη ζωή και το έργο του μεγάλου Επτανήσιου ποιητή Νίκου Καββαδία.

Την εκδήλωση άνοιξε ο πρόεδρος του Συλλόγου Επτανησίων Γιάννης  Ζαβιτσάνος κάνοντας πρώτα αναφορά στην γιορτή της μάννας και έστειλε από μικροφώνου τις προσωπικές του ευχές και τις ευχές του Δ.Σ στις μάννες όλου του κόσμου.Η αναφορά του στην συνέχεια  στον Νίκο Καββαδία και τους συντελεστές της εκδήλωσης.Η ομιλία του Προέδρου έχει ως ακολούθως

Συμπατριώτισσες –Συμπατριώτες     Κυρίες και Κύριοι
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Επτανησίων Γαλατσίου στην σταθερά ανοδική του πορεία προσφοράς στον χώρο του πολιτισμού γιορτάζει 100 χρόνια από την γέννηση του Επτανήσιου ποιητή  Νίκου Καββαδία, και σας παρουσιάζει  την ζωή και το έργο , του » ιδανικού κι ανάξιου εραστή των μακρυσμένων ταξιδιών και των γαλάζιων πόντων
Ο Νίκος Καββαδίας ο ποιητής του ταξιδιού και της φυγής του εξωτισμού και του κοσμοπολιτισμού, της θάλασσας και της περιπέτειας, της αλμύρας και της μοναξιάς,το   φόβο της ζωής, το φόβο της θάλασσας, το φόβο του θανάτου τον είχε μετουσιώσει σε οίστρο: Ερωτα για τον κόσμο, για τις γυναίκες, για τα ταξίδια, για τις ανοιχτές θάλασσες και τη γραμμή των οριζόντων.
Ο Νίκος Καββαδίας «μας άφησε τα «ταξίδια» του αιώνια παρακαταθήκη, «κι ο λόγος» του «μες στο μυαλό» μας «να σφυρίζει».
Αυτά επιγραμματικά  με την ιδιοτητά μου αυτή του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου, σαν ελάχιστο φόρο τιμής 100 χρόνια από την γέννηση του,  στην μνήμη του συμπατριώτη μας ποιητή.
Το στήσιμο και την παρουσίαση της σημερινής μας εκδήλωσης ανέλαβαν :
Ο φιλόλογος καθηγητής κ. Γεράσιμος Μασσούρας που θα μας παρουσιάσει την ζωή και το έργο του  Νίκου Καββαδία. Η  Νικολέτα Μαργαρίτη,η Ευαγγελία Πανούση, και Σταυρούλα Χριστοθανοπούλου που θα διαβάσουν  ποιήματα  του μεγάλου Επτανήσιου ποιητή. Και  οι μουσικοί Χρίστος Σερενές στο πιάνο και η Μαρία Στεφανακίδη που θα μας τραγουδήσει μελοποιημένα τραγούδια του Καββαδία.Να σας επισημάνω ότι η κ. Στεφανακίδη όπως και εσείς θα διαπιστώσετε είναι μια καταπληκτική φωνή. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι είναι συνεργάτης του Γιώργου Χατζινάσιου.
Ένα μεγάλο ευχαριστώ  από εμένα και το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου γιαυτή τους την πραγματικά μεγάλη τους προσφορά.
Εμείς σαν Επτανησιακός Πολιτιστικός Φορέας μεταφέρουμε μια τεράστια πολιτιστική κληρονομιά, την οποία θα σεβαστούμε, θα τιμήσουμε, και θα συνεχίζουμε να την παρουσιάζουμε σε όλους εσάς.
Εγώ και το Διοικητικό Συμβούλιο του Πολιτιστικού Συλλόγου Επτανησίων Γαλατσίου, ευχαριστούμε που μας τιμήσατε –τιμήσατε την μνήμη του συμπατριώτη μας, του Κεφαλλονίτη Νίκου Καββαδία με την σημερινήσας παρουσία.

Σας Ευχαριστώ.
Να σημειώσουμε ότι εντυπωσίασε με την φανταστική της φωνή η συνεργάτιδα του Γιώργου Χατζηνάσιου, η Στεφανακίδη Μαρία, τραγουδώντας τον σταυρό του Νότου-Φάτα Μοργκάνα- Το Μαχαίρι-ΠΟΥΣΙ-ΤΡΑΒΕΡΣΟ-Καραντί-και federiko Garcia Lorca.
To ίδιο εντυπωσιακός στο πιάνο ήταν  ο Χρίστος Σερενές.Παρόντες στην εκδήλωση το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλις ( Με τον Δήμαρχο να έρχετε ελάχιστα καθηστεριμένα),αντιπροσωπείες του ΚΚΕ και ΠΑΣΟΚ, αντιπροσωπείες όλων των πολιτιστικών φορέων της περιοχής αλλά και της ομοσπονδίας των Παξινών, εκπρόσωπος της ΓΕΣΕΕ,ως και Λυκιάρχες και Γυμνασιάρχες της  πόλις.
Αναγνώστηκαν χαιρετισμοί από Υπουργούς,βουλευτές ,Νομάρχες ,Ομοσπονδίες.
Στο τέλος το Δ.Σ ετίμησε τους συντελεστές της εκδήλωσης με αναμνηστικές πλακέτες του Συλλόγου, και προσέφερε στους παρισταμένους ποτά και γλυκίσματα από τα Επτάνησα.

Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης υπήρχε προβολή με σκηνές από την ζωή του Επτανήσιου  ποιητή. Ο Σύλλογος Επτανησίων στο Γαλάτσι τίμησε την μνήμη του Επτανήσιου ποιητή ,με τιμές που ταιριάζουν στην ζωή και το έργο του Νίκου Καββαδία.Και ο Ν ίκος Καββαδίας υπήρξε μεγάλος ποιητής.

Advertisements