Την Τρίτη 13 7/2010 ο Δήμος Μεγανησίου πραγματοποίησε στο Δημοτικό Σχολείο Μεγανησίου στο Κατωμέρι συνάντηση με στόχο την ενημέρωση των δημοτών για τα ευρήματα της  επιφανειακής αρχαιολογικής έρευνας που πραγματοποιείται στο νησιωτικό του σύμπλεγμα. Ομιλητές ήταν η Αναπληρώτρια καθηγήτρια Προϊστορικής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης κα Νένα Γαλανίδου, ο Λέκτορας Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών κος Γιώργος Ηλιόπουλος και η κα Βίβιαν Στάικου, αρχαιολόγος της ΛΣΤ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων.
   Οι ομιλητές αναφέρθηκαν στους στόχους της διεπιστημονικής αυτής έρευνας, την μεθοδολογία, και τα ευρήματα της φετινής χρονιάς. Όπως προκύπτει από τα ευρήματα, η κατοίκηση στα νησιά ξεκινά από την Παλαιολιθική Εποχή και τον άνθρωπο του  Νεάντερταλ, όταν το Μεγανήσι ήταν ενωμένο με τη Λευκάδα και την Αιτωλοακαρνανία, και συνεχίζεται κατά τους Προϊστορικούς και Ιστορικούς Χρόνους.
   Μετά την παρουσίαση των πρώτων πορισμάτων ακολούθησε συζήτηση με το κοινό σχετικά με την διαχρονική παρουσία ανθρώπινων κοινοτήτων στα νησιά, την σημασία των διαθέσιμων φυσικών πόρων, και τις προοπτικές αξιοποίησης των μνημείων του πολιτισμού και της φύσης, στα πλαίσια του σχεδιασμού μιας αειφόρου, ήπιας και εναλλακτικής ανάπτυξης των νησιών.
    Η έρευνα πραγματοποιείται από το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης σε συνεργασία με την ΛΣΤ ΕΠΚΑ  και έχει την αμέριστη συμπαράσταση του Δήμου Μεγανησίου. Θα συνεχιστεί τα επόμενα χρόνια. 

πηγή:www. http://www.meganisi.gov.gr

Advertisements