Παρουσίαση Α΄ φάσης της μελέτης :
« ΣΧΕΔΙΟ ΟΙΚΙΣΤΙΚΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΑΝΟΙΧΤΩΝ ΠΟΛΕΩΝ (ΣΧΟΟΑΠ)   ΔΗΜΟΥ ΜΕΓΑΝΗΣΙΟΥ»

            Παρουσία του βουλευτή Λευκάδας κου Μαργέλη και του Νομάρχη Λευκάδας κου Αραβανή, έγινε στο Δημοτικό Συμβούλιο την Παρασκευή 30 Ιουλίου, από τη μελετητική ομάδα η παρουσίαση της πρώτης φάσης του ΣΧΟΟΑΠ του Δήμου Μεγανησίου. Η πρώτη φάση αφορούσε την αναλυτική παρουσίαση των σημερινών δεδομένων του Μεγανησιού, αλλά και των αναπτυξιακών δυνατοτήτων του,  στα πλαίσια βέβαια του κεντρικού χωροταξικού σχεδιασμού της χώρας και ειδικότερα της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων. Η πρώτη φάση αναδεικνύει τις βασικές κατευθύνσεις ή τα σενάρια των αναπτυξιακών μοντέλων, που θα μπορούσε να ακολουθήσει το Μεγανήσι. Όπως δήλωσε στην έναρξη της συνεδρίασης ο Δήμαρχος κος Ζαβιτσάνος, «…το ΣΧΟΟΑΠ είναι ένα αναπτυξιακό εργαλείο, με βάση το οποίο προβάλουμε την αναπτυξιακή διαδικασία του Μεγανησιού στην επόμενη εικοσαετία. Σήμερα έχουμε την ευθύνη να κάνουμε τις επιλογές μας. Δεν θα είναι εύκολες. Ίσως και να μην προχωρήσει! Γιατί δεν είναι θέμα μιας απλής απόφασης ενός Δημοτικού Συμβουλίου. Έχουμε λοιπόν την υποχρέωση να το προσπαθήσουμε και μέσα από ανοιχτές διαδικασίες να πείσουμε το σύνολο της κοινωνίας για την αναγκαιότητά του. Διότι τότε μόνο μπορεί να προχωρήσει η όλη διαδικασία. Και είναι αυτό που θα αφήσουμε στα παιδιά μας και στις επόμενες γενιές. Σε κάθε περίπτωση καλούμαστε σήμερα όλοι μας να πάρουμε την ευθύνη των επιλογών μας…»

Στις  παρεμβάσεις τους ο κος Μαργέλης και ο κος Αραβανής , ανέδειξαν την αναγκαιότητα του αναπτυξιακού σχεδιασμού και δήλωσαν αρωγοί της προσπάθειας. Τέλος επισημάνθηκε από τους μελετητές, ότι η αποδοχή του οποιουδήποτε σεναρίου, ακόμη και αυτού με τα περισσότερα μειονεκτήματα,  είναι προτιμότερο από το μηδενικό σενάριο, δηλαδή δεν κάνουμε τίποτα και αφήνουμε τα πράγματα να εξελιχθούν από μόνα τους.

Το ΣΧΟΟΑΠ, επεσήμανε ο Δήμαρχος, θα αναρτηθεί στο επίσημο site του Δήμου Μεγανησίου, www.meganisi.gov.gr  με δυνατότητα ανάρτησης των σχολίων και των απόψεων όλων των Μεγανησιωτών, όπως και της δυνατότητας διευκρινιστικών ερωτήσεων, που θα απαντώνται από την μελετητική ομάδα.

Advertisements