Καίγεται η ορεινή Λευκάδα από το απόγευμα της Τρίτης.

Συνεχής ενημέρωση από το MyLefkada

Φωτογραφίες καί Βίντεο από την φωτιά !


Η φωτιά που ξεκίνησε στις 5 περίπου το απόγευμα από την περιοχή κοντά στο νεκροταφείο της Καρυάς μέσα σε λίγη ώρα έκαψε μεγάλη έκταση δάσους. Αυτή την στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές έχει καεί όλη η πλαγιά του βουνού από Καρυά μέχρι και λίγο πρίν το χωριό Βαυκερή. 4 αεροπλάνα, 1 ελικόπτερο και μεγάλη επίγεια πυροσβεστική δύναμη με όλα τα πυροσβεστικά οχήματα της Πυροσβεστικής Λευκάδας αλλά και στρατιωτικά καθώς και τα πυροσβεστικά οχήματα των δήμων του νησιού , κάνουν τα αδύνατα –  δυνατά για να καταφέρουν να σβήσουν την φωτιά. Ο άνεμος στην περιοχή είναι πάρα πολύ ισχυρός κάνοντας έτσι το έργο της κατάσβεσης πάρα πολύ δύσκολο. Ο καπνός όπως μας ενημέρωσαν από το Μεγανήσι έχει καλύψει όλο το νησί και αυτήν την στιγμή η ορατότητα στο Βαθύ είναι σχεδόν μηδενική. Τα αεροπλάνα και το ελικόπτερο συνεχίζουν μέχρι αυτή την στιγμή να κάνουν ρίψεις νερού προσπαθώντας να σβήσουν τις πολλές εστίες της φωτιάς.

Κοντεύει στο χωριό Βαυκερή η φωτιά.

Πριν από λίγο και σύμφωνα με πληροφορίες αυτόπτη μάρτυρα η φωτιά είναι ακριβώς έξω από το χωριό και συνεχίζει την πορεία της προς το χωριό. Τα αεροπλάνα έχουν σταματήσει να πετάνε εδώ και κάμποση ώρα μιας και το σκοτάδι έχει πέσει στην περιοχή. Οι άνεμοι είναι ακόμα πολύ ισχυροί και ο φόβος οτι η φωτιά θα μπει στο χωριό είναι πολύ μεγάλοι ενώ όλοι απεύχονται το ενδεχόμενο να κατέβει η φωτιά προς την περιοχή του Περιγιαλίου και του Νυδριού. Οι πυροσβέστες συνεχίζουν και δίνουν μάχη με τις φλόγες ενώ την επιχείρηση συντονίζει ανώτατο στέλεχος της Πυροσβεστικής που ήρθε στην Λευκάδα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Τα τελευταία νέα (1:30) από το πύρινο μέτωπο όπως τα κατέγραψε η ομάδα του My Lefkada που βρέθηκε στην Βαυκερή και στα Πλατύστομα έχουν ως εξής :

Στην περιοχή από την Καρυά μέχρι και κάτω από την Εγκλουβή η φωτιά καίει ακόμα ότι δέντρα έχουν απομείνει. Στην περιοχή κάτω από τα Πλατύστομα υπάρχει μια μεγάλη εστία φωτιάς που βρίσκεται σε πολύ δύσβατο μέρος και είναι πολύ δύσκολη η κατάσβεσή της. Η μεγάλη εστία που υπήρχε ανάμεσα από την Βαυκερή και τα Πλατύστομα μετά από μια πολύ καλά οργανωμένη επιχείρηση των δυνάμεων της Πυροσβεστικής, σβήστηκε και έτσι για την ώρα έχει μειωθεί ο κίνδυνος να κατέβει η φωτιά προς το Περιγιάλι και την περιοχή του Νυδριού.

Στην περιοχή υπάρχουν αμέτρητα οχήματα της πυροσβεστικής καθώς και πυροσβέστες που έχουν έρθει ακόμα και από την Κέρκυρα. Δύναμη της ΕΜΑΚ Πάτρας έχει φτάσει στην Λευκάδα και παλεύουν με τις φλόγες. Αστυνομικοί από την Λευκάδα και το Βλυχό αλλά και από άλλα μέρη όπως το Μεσολόγγι, αλλά και αστυνομικοί του τμήματος της ασφάλειας Λευκάδας έχουν στην κυριολεξία γεμίσει το βουνό και εποπτεύουν όλη την περιοχή ενώ ελέγχουν και βοηθούν την κυκλοφορία πολιτικών οχημάτων αλλά των οχημάτων της πυροσβεστικής και άλλων οχημάτων που βρίσκονται στην περιοχή και προσφέρουν βοήθεια στο έργο της κατάσβεσης, όπως το βυτιοφόρο του δήμου Λευκάδας.

Στην κατάσβεση της φωτιάς βοηθούν και πάρα πολλοί εθελοντές αλλά και οι υπάλληλοι των δήμων. Δυστυχώς οι άνεμοι που πνέουν στην περιοχή είναι ακόμα πολύ δυνατοί με αποτέλεσμα να υπάρχουν συνέχεια αναζοπυρώσεις. Ευτυχώς μέχρι στιγμής δεν κινδύνεψαν ανθρώπινες ζωές πολιτών αλλά ούτε και η κάηκαν κατοικημένες περιοχές.

Με το πρώτο φως της ημέρας τα αεροπλάνα και το ελικόπτερο θα ξαναπέσουν στην μάχη με τις φλόγες προσπαθώντας να σβήσουν ολοκληρωτικά την φωτιά. Η εικόνα που θα αντικρύσουμε το πρωί όμως θα είναι δραματική.

Πηγή: MyLefkada

Advertisements