Σας παραθέτουμε την συνέντευξη που παραχώρησε στο lefkadapress.gr   ο Δήμαρχος Μεγανησίου Ζαβιτσάνος Ευστάθιος στην δημοσιογράφο Βιβιάννα Βαρδή

Το Μεγανήσι άλλαξε. Και σ΄αυτό κανείς δεν μπορεί, ακόμη και οι ορκισμένοι αντίπαλοί του, να μην συμφωνήσει ότι μεγάλο μερίδιο οφείλεται στο Στάθη Ζαβιτσάνο, δήμαρχο του  νησιού. Είναι ένας εκρηκτικός άνθρωπος που καταφέρνει να πετυχαίνει στο τέλος τους στόχους του. Είναι ένας άνθρωπος που κάποια πράγματα τα οποία τελικά έκανε, όπως η σύνδεση του Μεγανησίου με την Λευκάδα, θα μείνουν σοβαρή παρακαταθήκη για τον τόπου. Σε αυτές τις εκλογές είναι και πάλι υποψήφιος με την στήριξη του ΠΑΣΟΚ και όχι μόνο. Ο συνδυασμός του, «Μεγανήσι – Μαζί στο μέλλον». Απέναντι του αυτή τη φορά οι μεγαλοεπενδυτές του Μεγανησίου και ένα άλλο ψηφοδέλτιο με επικεφαλής της Κατερίνα Καββαδά:

 • Για άλλη μια φορά υποψήφιος δήμαρχος Μεγανησίου αλλά τώρα με το νέο Καλλικρατικό χάρτη και νέα δεδομένα φυσικά…

Δεν είναι αυτοσκοπός μου να είμαι Δήμαρχος στο Μεγανήσι. Το Μεγανήσι το υπηρετώ έτσι ή αλλιώς από διάφορες θέσεις εδώ και τριάντα πέντε χρόνια! Σε αυτή τη συγκυρία όμως νοιώθω την ανάγκη να υπερασπιστώ ένα μεγάλο και σημαντικό έργο και να το ολοκληρώσω. Ο Καλλικράτης  πράγματι αλλάζει τα δεδομένα. Κάποιοι  άλλοι δεν φαίνεται να το έχουν κατανοήσει!

 • Πόσο μπορεί να βοηθήσει ένα μικρό δήμο σαν εσάς ο Καλλικράτης;

 Ο Καλλικράτης δεν σε πάει ούτε στη κόλαση ούτε στο παράδεισο! Είναι ένα νέο θεσμικό εργαλείο, που σου δίνει τη δυνατότητα να οδηγήσεις με δική σου ευθύνη και με μεγαλύτερη αυτονομία το καράβι. Για ένα μεγάλο Δήμο θα ήμουν πολύ ξεκάθαρος για την νέα προοπτική που του δίνεται. Για έναν μικρό νησιωτικό Δήμο, όπως εμείς, υπάρχουν δυσκολίες που οξύνονται στα πλαίσια της γενικότερης οικονομικής συγκυρίας. Σε κάθε περίπτωση όμως έχει να κάνει με τους ανθρώπους και αυτούς που θα κυβερνήσουν το καράβι. Για μας είναι μια πρόκληση, που μας δίνει ένα επιπλέον κίνητρο, και είμαστε σίγουροι ότι αξιοποιώντας την εμπειρία , την γνώση μας και τα νέα θεσμικά δεδομένα, μπορούμε  να κερδίσουμε το στοίχημα.

 • Αν κάνατε έναν απολογισμό της τετραετίας σας τι είναι αυτό που δεν έχετε κάνει;

Πολλά δεν έχουμε κάνει! Πολύ περισσότερα αυτά που θα θέλαμε να κάνουμε… Και αυτό γιατί τα περισσότερα, αν όχι όλα, δεν εξαρτώνται αποκλειστικά από την βούλησή σου. Γι’ αυτό και πρέπει να κρινόμαστε κυρίως για την προσπάθειά μας, την βούλησή μας και τις προτεραιότητές μας. Τα έργα περιβάλλοντος, βιολογικοί, σκουπίδια, ύδρευση, χωροταξία, μουσεία, ανάδειξη πολιτιστικής ταυτότητας, περιφερειακό οδικό δίκτυο, μαρινικά, το νέο Δημαρχείο και άλλα σημαντικά, δεν τα λύσαμε… Όμως μπήκαν στην προτεραιότητα μας, υπάρχει ορατή προσπάθεια με καταγεγραμμένα βήματα,  τα προσπαθούμε και παραμένουν προτεραιότητά μας στην νέα τετραετία! Η προηγούμενη δημοτική αρχή, που σήμερα εμφανίζεται να διεκδικεί και πάλι το Δήμο, τα παραπάνω θέματα δεν τα είχε καν στην ατζέντα της…. Τα ξεκινήσαμε από μηδενικό σημείο!

 • Και αυτά που έχετε κάνει;

Πιστεύω ότι νοικοκυρέψαμε τα χωριά. Δεν λύσαμε όλα τα προβλήματα. Με στοχευμένες όμως παρεμβάσεις, αναπλάσεις, πλακοστρώσεις, οδοποιίες και άλλα, αλλάξαμε την εικόνα των χωριών μας. Το Μεγανήσι σήμερα δεν είναι όπως ήταν πριν τέσσερα χρόνια! Και αυτό δεν αμφισβητείται….
Επενδύσαμε σημαντικά ποσά στο δίκτυο ύδρευσης και την καθαριότητα.
Οργανώσαμε το Δήμο, και διοικητικά ώστε εύκολα σήμερα να μπει στο θεσμικό πλαίσιο του Καλλικράτη αλλά και σαν οργανισμό, προκειμένου να ανταποκρίνεται καλύτερα στο πρόβλημα της καθημερινότητας.
Δώσαμε ιδιαίτερη βαρύτητα στα θέματα παιδείας, υγείας, αθλητισμού και πολιτισμού. Ουσιαστικά ανακατασκευάσαμε τα σχολεία, προσθέσαμε διδακτικές αίθουσες, δημιουργήσαμε αίθουσα πολιτισμού, αίθουσα γυμναστικής, ανακατασκευάσαμε και επεκτείναμε τις αθλητικές υποδομές μας, έχουμε δρομολογήσει την κατασκευή του νέου περιφερειακού ιατρείου και του νέου ολοήμερου νηπιαγωγείου, υποστηρίξαμε προγράμματα για τους νέους και τους μαθητές και τέλος με νέες υποδομές, φέραμε μια άλλη ποιότητα στα πολιτιστικά δρώμενα του Νησιού μας.
Υποστηρίξαμε την επιχειρηματικότητα, δημιουργήσαμε την νέα θαλάσσια σύνδεση του Μεγανησιού με την πόλη της Λευκάδας, αναβαθμίζουμε τις παρεχόμενες υπηρεσίες στις βασικές παραλίες του Νησιού μας και για πρώτη φορά την οργανωμένη τουριστική προβολή του Μεγανησιού.
Ανοίξαμε την κουβέντα σε όλα τα θέματα, ενθαρρύναμε την συμμετοχικότητα στο σχεδιασμό της ανάπτυξης και μέσα από τρεις διημερίδες, για την οικονομική ανάπτυξη και το επιχειρησιακό σχέδιο του Μεγανησιού, το πολιτιστικό συμπόσιο, και την τουριστική ανάπτυξη, διαμορφώσαμε το βασικό πλαίσιο της αναπτυξιακής μας πρότασης με το οποίο θέλουμε να οδηγήσουμε το Μεγανήσι στο μέλλον.
Τέλος δεν διστάσαμε να ανοίξουμε την συζήτηση για τα μεγάλα και κρίσιμα ζητήματα του Νησιού, όπως το χωροταξικό, και να διαθέσουμε σημαντικούς πόρους για την εκπόνηση των αναγκαίων μελετών για τα μεγάλα έργα.

 • Το Μεγανήσι απέκτησε τα τελευταία δύο χρόνια έντονη τουριστική ανάπτυξη.  Σας προβληματίζει αυτός ο ρυθμός;

Η ανάπτυξη δεν έρχεται από μόνη της. Πιστεύω ότι έχουμε συμβάλει σημαντικά. Είναι βέβαιο όμως ότι βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη καμπή, που πρέπει να αποφασίσουμε ως κοινωνία το μοντέλο ανάπτυξης που μας ταιριάζει. Το χειρότερο θα ήταν να αφήσουμε τα πράγματα στη τύχη τους. Εμείς έχουμε ξεκαθαρισμένη θέση. Πιστεύουμε στο μοντέλο της αειφόρου ανάπτυξης και στα πλαίσια του ΣΧΟΟΑΠ είμαστε έτοιμοι να το συζητήσουμε και να το κατοχυρώσουμε θεσμικά. Μόνο έτσι μπορούμε να βλέπουμε το μέλλον με αισιοδοξία. Ήδη έχουμε κάνει την πρώτη ανάρτηση στο site του Δήμου και είναι ένα από τα πρώτα θέματα που θα ανοίξουμε ως νέα δημοτική αρχή.

 • O Δήμος πόσο έτοιμος είναι για να ανταποκριθεί μέχρι τότε σε αυτή την αυξανόμενη τουριστική  ανάπτυξη;

Η έντονη τουριστική ανάπτυξη δημιουργεί συνεχώς προβλήματα, που ξεπερνούν τις δυνατότητες κάθε  Δήμου. Διπλανές περιοχές μας, σήμερα καταρρέουν από την ανεξέλεγκτη τουριστική ανάπτυξη. Ο ορίζοντάς μας δεν πρέπει να μείνει στο πρόσκαιρο κέρδος της τρέχουσας πενταετίας αλλά να έχουμε ορίζοντα τουλάχιστον εικοσαετίας. Είναι μια δύσκολη κουβέντα αλλά και ευθύνη όλων μας να πάρουμε τις σωστές αποφάσεις!

 • Τι γίνεται με τον διανοιγόμενο δρόμο στο «πόδι» του Μεγανησιού;

          Με την τελευταία απόφαση του το Δημοτικό Συμβούλιο, που τελευταία δημοσιεύσατε, νομίζω ότι αναδεικνύεται το πρόβλημα. Όλοι θέλουν και υποστηρίζουν τις επενδύσεις. Εμείς πρώτοι την υποστηρίξαμε! Λέμε όμως, ότι αυτές πρέπει να  γίνονται με βάση κάποιους κανόνες, ώστε να ωφελούνται όλοι οι Μεγανησιώτες. Και οι συγκεκριμένοι επενδυτές φαίνεται να μην τους σέβονται. Αντίθετα δημιουργούν οι ίδιοι τους δικούς τους κανόνες. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει ως συμπέρασμα από την απαξίωση της δημοτικής αρχής. Και αυτό δεν μπορούμε να το επιτρέψουμε.

 • Το ΠΑΣΟΚ στηρίζει την υποψηφιότητά σας. Κάποιοι  όμως μίλησαν για δύο υποψηφίους του ΠΑΣΟΚ στο Μεγανήσι.

Το ΠΑΣΟΚ και στις προηγούμενες εκλογές δήλωσε επίσημα ότι στηρίζει τον συνδυασμό μου. Το ίδιο έκαναν με έμμεσο όμως τρόπο και άλλα κόμματα. Οι συνεργάτες μου και εγώ έχουμε έντιμη απέναντι στη κοινωνία θέση και ξεκαθαρισμένη μεταξύ μας πολιτική σχέση. Αυτά η κοινωνία τα γνωρίζει. Κανένα κόμμα δεν μας ζήτησε να υιοθετήσουμε κάποια θέση του. Μοναδικό κριτήριο σε όλες τις αποφάσεις μας ήταν το συμφέρον του Μεγανησιού και μόνο.  Πιστεύω ότι αυτά τα τέσσερα χρόνια τιμήσαμε την εμπιστοσύνη του ΠΑΣΟΚ και των άλλων κομμάτων που μας υποστήριξαν, αφού ο καθένας είχε την ευχέρεια στο δημοτικό συμβούλιο να έχει την δική του αυτόνομη θέση. Ήταν φυσικό λοιπόν, να έχουμε και πάλι την άμεση ή έμμεση υποστήριξή τους. Όλα τα άλλα είναι τεχνητά ζητήματα για εντυπωσιασμούς. Το Μεγανήσι είναι μικρό, και όλοι γνωρίζουν το τι εκφράζει και εκπροσωπεί ο καθένας μας.

 • Δεν θα υπάρχουν προβλήματα με την υποψηφιότητα της κας Καββαδά;

         Κατ’ αρχήν δεν υπάρχει κανένα προσωπικό θέμα. Εξ’ άλλου ελάχιστα γνωριζόμαστε. Αλλά και πολιτικά πάλι δεν έχουμε βρεθεί. Εγώ πάντως έχω μια μακρά πορεία σε χώρους πολιτικούς, συνδικαλιστικούς, κοινωνικούς, πολιτιστικούς και βέβαια της αυτοδιοίκησης. Είχαμε την ευκαιρία να βρεθούμε την τελευταία τετραετία στο χώρο της αυτοδιοίκησης αλλά δεν τα καταφέραμε. Βρισκόμαστε τώρα,  και θεωρώ ότι κανείς δεν θα υποτιμήσει την νοημοσύνη της Μεγανησιώτικης κοινωνίας και η όποια αντιπαράθεση, θα μείνει σε ένα καθαρά πολιτικό επίπεδο.

 • Τι είναι αυτό που σας διαφοροποιεί;

Η κα Καββαδά, τέθηκε επικεφαλής της παράταξης που διοίκησε το Δήμο την περίοδο 2002-2006. Άρα υπάρχουν καταγεγραμμένες πολιτικές, πρακτικές και αναπτυξιακές φιλοσοφίες για το νησί μας. Για παράδειγμα εμείς θεωρούμε προτεραιότητα τα θέματα περιβάλλοντος και πολιτισμού. Πιστεύουμε στο μοντέλο της αειφόρου ανάπτυξης. Αντίθετα, η προηγούμενη παράταξη έχει άλλες προτεραιότητες! Εξ’ άλλου, η αντιπολιτευτική στάση και θεώρηση των πραγμάτων από τα στελέχη της παράταξης της  τα τελευταία τρία χρόνια, επιβεβαιώνει αυτή την αντίθεση και γίνεται απόλυτα ορατή η διαφοροποίηση. Βέβαια η κα Καββαδά δηλώνει μέχρι σήμερα, σαράντα μέρες πριν τις εκλογές, ότι συζητάει, ακούει και στο πρόγραμμα της θα εξειδικεύσει τις θέσεις της. Ας περιμένουμε λοιπόν!

 • Γιατί κάποιος να ψηφίσει εσάς;

Για τρεις κυρίως λόγους:
Με το νέο θεσμικό πλαίσιο που εισάγει ο Καλλικράτης, εμείς έχουμε την γνώση και την εμπειρία να ελαχιστοποιήσουμε τα προβλήματα και να εκμεταλλευτούμε για το συμφέρον του Νησιού μας, τις δυνατότητες που μας δίνει.
Εμείς μπορούμε καλύτερα να υποδεχτούμε τις οποιεσδήποτε επενδύσεις στο Νησί μας με γνώμονα το συμφέρον όλων των Μεγανησιωτών.
Έχουμε μια ολοκληρωμένη αναπτυξιακή πρόταση για το τόπο μας, εμείς την μελετήσαμε, εμείς την έχουμε ωριμάσει, εμείς μπορούμε καλύτερα να την υλοποιήσουμε.

 • Υπάρχουν εκπλήξεις στο ψηφοδέλτιό σας; Οι παλιοί σας σύμβουλοι σας ακολουθούν;

Νοιώθω τιμή να εκπροσωπώ αυτό το ψηφοδέλτιο. Συμπυκνώνει το καλύτερο δυναμικό της κοινωνίας μας. Και οι παλιοί και οι νέοι συνεργάτες μου προχωράμε μαζί στο μέλλον. Έχουμε την υποχρέωση να υπερασπιστούμε και να ολοκληρώσουμε την προσπάθεια μας. Και θα το πετύχουμε!

 • Και το όνομα του Συνδυασμού;

«Μεγανήσι-Μαζί στο μέλλον»

πηγή:lefkadapress.gr

Advertisements