Έχετε απόλυτο δίκιο κυρία μου- πράγματι , το μοναδικό έργο του και κάτι ψιλά, είναι η σύνδεση του Μεγανησίου με τη Λευκάδα.

Το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού – το να αμαρτήσουμε τρις , τότε η καταστροφή θα είναι βεβαία.

Οι εγκαταλείψαντες το όμορφο σκάφος ονόματι << Μεγανήσι>> , το έτος 1995 δεν νομιμοποιούνται να ζητούν την τρίτη 4ετία .Τούτο αποτελεί απύθμενο θράσος – και ξέρετε γιατί ; Δεν άντεχαν καν να υποστούν την κριτική  βάσανο  των πεπραγμένων 1990-1994.

Μήπως θυμάται ο κύριος Δήμαρχος ότι εκλήθη πολλάκις να παραστεί στο ΔΣ 1995-1998 και δεν ανταποκρίθηκε; μήπως ομιλούσαμε εις ώτα πασχόντων  πνευματικήν βαρυκουίαν;

Μήπως ενθυμείται ο αξιότιμος κ. Δήμαρχος ότι διεγράφη από μέλος του Δ.Σ του Δήμου Μεγανησίου καθόσον δεν παρίστατο στις συνεδριάσεις επί 5μήνου;

Αυτή είναι η προσφορά του μεγάλου ηγέτη όταν απώλεσε την δεδηλωμένην(εξουσία);

Πιστεύω ότι ο κ. Δήμαρχος , σαν υπηρέτης των θετικών επιστημών, θα γνώριζε ότι οι θετικές επιστήμες είναι εκείνες που διδάσκουν ότι 2+2=4 και αυτό γιατί υπάρχει μία λύση που καταργεί τον εγωισμό .όλοι οι παράγοντες καταλήγουν στο ίδιο συμπέρασμα.

Στις θεωρητικές επιστήμες που κακώς ονομάζονται θεωρητικές( περιφρονητικώς κατώτερες) επιστήμες το 2+2 γίνεται 4 και 5 και 6 γιατί π.χ ο δικαστής της έδρας στην ίδια υπόθεση δεν καταδικάζει πάντοτε τον δράστη με την ίδια ποινή , αλλά , ανάλογα με τις ειδικές συνθήκες τελέσεως του εγκλήματος  το 2+2 γίνεται 4,5,7 ή και 0.

Οι κοινωνικές επιστήμες σήμερα και πάντοτε υπερκέρασαν τις λεγόμενες θετικές γιατί όπως γνωρίζουμε προσφέρουν και υπηρετούν , όχι άυλα αγαθά , αλλά αγαθά που υπηρετούν τη ζωή , τη τιμή , την περιουσία , την υγεία των πολιτών – εδώ ο κος Δήμαρχος απουσίαζε.

Σαν θιασώτης και εκπρόσωπος των θετικών θα πρέπει να μην αισθάνεται θετικά για την μικρή, πτωχή και ανύπαρκτη (1995-98) προσφορά του . Κατά την περίοδο αυτή ο άνθρωπος εκρύβετο από το Μεγανησιώτικο στερέωμα , απουσίαζε, για να μην χρησιμοποιήσω άλλην τινά , σημερινή έκφραση, σχετική με τους απουσιάζοντας.

Αφού λοιπόν έχει τόσην αδυναμία εις τις θετικές επιστήμες και με τα νούμερα, γιατί εντέχνως, δεν ανέφερε στην συνέντευξη του ούτε ένα νούμερο, έναν αριθμό που να παρουσιάζει το έργο του; Φαίνεται ότι γνωρίζει καλώς τη εξίσωση Χ +Ψ + Ω =0, γιατί μηδενική είναι η προσφορά του (τότε 1990-94).

Πάντοτε ζητούσε από τους συμβούλους της Δημοτικής Αρχής την πλήρη ταύτιση  τους με τις δικές του γνώμες , δοξασίες , αποφάσεις – όλοι να πειθαρχούν στην δική του απόφαση-.

Και τώρα στο κείμενο μας <<Μην υποτιμάμε την Μεγανησιώτικη Κοινωνία>> , ωραίος πράγματι τίτλος, αλλά μόνον τίτλος. Ουσίαν μηδέν , ώρα μηδέν, έργον μηδαμινόν, πάμπτωχον.

Κυρία μου, σεβαστή μου Κυρία, είσθε υπέροχη εις την εισαγωγή σας << μεγάλο μερίδιο στην αλλαγή που έγινε στο Μεγανήσι οφείλεται στον Στάθη Ζαβιτσάνο, Δήμαρχο Μεγανησίου.

Θα το ευχόμασταν όλοι και τότε !!!και σήμερα!!! αλλά η πραγματικότητα μας οδηγεί σε στενούς ατραπούς που δεν υπάρχει στο βάθος η πλατεία λεωφόρος της ανάπτυξης.( Ένα μεγάλο έργο πάει να γίνει 100.000.000 € και το δυσκολεύουμε.)

Γιατί  τόσος ύμνος , έπαινος, δοξαστικά, τραγούδια, τρανολαλητά για τον φίλτατο Δήμαρχό μας; Ζητήσατε, κάνατε γκάλοπ, η κοινωνία σήμερα διαφωνεί με τα κοσμητικά και καλολογικά σας στοιχεία.

Ίσως αναθεωρήσετε τις απόψεις σας όταν θα πληροφορηθείτε , όσα παρακάτω θα διαβάσετε. Ίσως φανώ λίγο εγωιστικά , θα μπορούσα να αντιπαρατεθώ και να κατέλθω  ως υποψήφιος Δήμαρχος, αλλά ενώ το πνεύμα είναι πρόθυμον η σαρξ ασθενεί.

Αξιότιμη κυρία, έτσι νομίζω ότι θα συμβαίνει , καλό είναι το λιβάνισμα αλλά καλύτερο θα είναι να γνωρίζετε την ωμή πραγματικότητα.

1.Το Μεγανήσι άλλαξε, με την σύνδεση του με την Λευκάδα, την πρωτεύουσα του μεγάλου νησιού, τη χώρα, είναι πράγματι καλό , άγιο, υπέροχο, ιδανικό. Είναι ιδανικό, καλοδεχούμενο. Εδώ όμως θα παραθέσω ισάξιο και ανώτερο ταχύπλοο, που επί 7 χρόνια μετέφερε, επί των ημερών μας , δεν γνωρίζω τώρα τι γίνεται, μετέφερε σε 10 λεπτά στο Νυδρί και άλλα 15 με ασθενοφόρο , συνοδεία γιατρού  τους ασθενείς . Έσωσε λοιπόν , σώζει και θα σώσει αεί ζωές των συμπατριωτών μας και άλλων συνανθρώπων μας ημεδαπών (τουριστών) ή αλλοδαπών.

2.Δεν μας αναφέρει ο κος Δήμαρχος πως και με ποιον τρόπο υπηρέτησε το Μεγανήσι την 4ετία 1994-98 αφού ήταν απών.

Ο Καλλικράτης , σπουδαία φιλοσοφική ονομασία , αναζητά ανοικτά μυαλά , δημοκρατικά πλαίσια , ανθρώπους που λαμβάνουν υπόψη τη γνώμη των άλλων και όχι : το κράτος είμαι εγώ.

3.Το καράβι ο καπετάνιος όταν κινδυνεύει το εγκαταλείπει τελευταίος.

4. Λέει ο κος Δήμαρχος, παραδέχεται , πολλά δεν έχουμε κάνει – μα ούτε  έναν περιφερειακό κε. Δήμαρχε δεν τελειώσατε – ούτε τον μικρό περιφερειακό από ταβέρνα ΠΑΣΣΑ έως πηγάδι Φώτως , μήκους 300 μέτρων δεν μπορέσατε να φτιάξετε. Τι κάνατε τέλος  πάντων.

Όσο για το νέο Δημαρχείο , δεν βάλατε ούτε ένα τούβλο , αν και είχατε στη διάθεση σας 460.000,00 € που σας αφήσαμε και που είχαν εγκριθεί από το έτος 2006.

Εμείς μιλάμε με αριθμούς- ποσά- χρήματα.

Εμείς είχαμε στην ατζέντα μας το μεγάλο έργο Λιμάνι Βαθέως (Τουριστικό Καταφύγιο). Επί 3 χρόνια και 4 μήνες (Απρίλιος 2006) δουλεύαμε με τις μηχανές πρόσω ολοταχώς – Δήμαρχος- Δημοτικό Συμβούλιο- Αντιδήμαρχος- Πρόεδρος ΔΣ, υπάλληλοι μηχανικοί ( Θωμάς Γεωργάκης αξιόλογος μηχανικός , Ζαβιτσάνος Δημήτρης ακούραστος επιστήμων) εργάζονταν νυχθημερόν για την συμπλήρωση του φακέλου και την ώριμη μελέτη ( πλήρης φάκελος + ώριμη μελέτη ίσον χρήματα από την ΕΕ και δημόσιο). (Έτσι μας είπε ο επίτροπος της ΕΕ στην συνέλευση το 2003 στο ξενοδοχείο ΚΑΡΑΒΕΛ.)

Εμείς ζητήσαμε και λάβαμε τις πάμπολλες  απαιτούμενες εγκρίσεις 15 ή 16 τον αριθμό , από διάφορα υπουργεία και υπηρεσίες ( Υπ. Εθνικής Άμυνας, Οικονομικών, Υ.Ε.Ν, Εφορίες, Περιβαλλοντική Υπηρεσία, Νομαρχία- Δ.Τ.Υ- Υπηρεσία Φάρων και πολλές άλλες εγκρίσεις.

Τον Απρίλιο 2006 που ο κόσμος γιορτάζει τη Ανάσταση του Κυρίου, εμείς γιορτάσαμε την χρηματοδότηση του έργου από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων . Επειδή το ποσό ανήρχετο πάνω από 2.000.000,00 € (2.460.000,00) συντάξαμε προγραμματική σύμβαση με τον τότε πανάξιο Νομάρχη κο. Χρ. Λάζαρη να κάνει την δημοπράτηση του έργου ( Δ.Τ.Υ) για να εποπτεύει ο εκάστοτε Νομάρχης , Δήμαρχος,  συνεπικουρούμενος από έναν μηχανικό της Νομαρχίας.

Από εκεί και πέρα λάβατε θέση κε Δήμαρχε. Η εποπτεία σας όμως δεν μας ευχαρίστησε.

Γιατί;

Γιατί δεχτήκατε την απαράδεκτη πινακίδα του έργου στη θέση Ξωβάθι που τα γράφει όλα( Περ. Ιονίων Νήσων, Νομ/κη Αυτ/ση, Δ.Τ.Υ και μόνον τον φορέα, τον δικαιούχο αγνοεί . Τουριστικό Καταφύγιο- φορέας Δήμος Μεγανησίου. Στο όνομα του Δήμου δόθηκε το ποσό των 2.460.000,00 €)

Ουδεμία διαμαρτυρία κάνατε, απλά γιατί το έργο δεν ήταν δικό σας , δεν το πονέσατε. Ο περιβάλλων χώρος είναι σε άθλια κατάσταση , ούτε μια λιθοδομή, ούτε ένα τοιχίο αντιστήριξης (από δρόμο προς Σπαρτοχώρι  μέχρι  Αγ. Νεκτάριο)

Τώρα θα τα κάνετε όλα;

Γιατί  δεν κάνατε μελέτη για το τουριστικό καταφύγιο του Αθερινού; Το Κατωμέρι βρίσκεται στην αφάνεια – το βράδυ μοιάζει με νεκροταφείο-. Αν υπήρχε λιμάνι στον Αθερινό – τουριστικό- με υποδομή , μαγαζιά και ανηφοριά των τουριστών προς το Κατωμέρι ( όπως γίνεται με τα Σπήλια) το Κατωμέρι θα μετατρεπόταν σε μεγάλο τουριστικό κέντρο.

Τι κάνατε κε Δήμαρχε με το μικρό κομμάτι του λιμανιού στο Βαθύ από τη θέση Δελαπορταίων μέχρι το ζαχαροπλαστείο; Τίποτε απολύτως.

Εμείς πετύχαμε την κατασκευή του μικρού λιμανιού  στη θέση Δελαπορτέικα με μία και μόνη επίσκεψη στον τότε Υπουργό ΥΠΕΧΟΔΕ που μας ενέκρινε το ποσό των  1.160.000,00 € με την υποχρέωση να επισκευάσουμε και της ζημιές από σεισμούς στο λιμάνι στα Σπήλια. Εμείς τρέχαμε κε Δήμαρχε Μαραθώνιο  όλοι μαζί . Η τότε περιφερειάρχης κα. Κανελλοπούλου μου συνιστούσε  πολλάκις <<περίμενε στο ακουστικό σου>>. Δεκαπέντε μήνες Πασοκική κυβέρνηση , ούτε ένα €. Ήρθε η άλλη κυβέρνηση της Ν.Δ (Μάρτιος 2004) και μαζί όλοι εμείς Νομάρχης κος Λάζαρης, Βουλευτής κος Βεργίνης , Περιφερειάρχης κος Βόσδου , πετύχαμε το μεγάλο αυτό έργο, το λιμάνι, το τουριστικό καταφύγιο Βαθέως.

Πώς να μην αποδώσω τα του Καίσαρος τω Καίσαρι, αγαπητοί φίλοι. Ο θεός μας κρίνει όλους από τον ουράνιο θόλο που μας κυβερνά.

Σχεδίαζα να μιλήσω, αν με καλούσατε, στην παραλαβή του έργου και να πώ ότι ένας καλός εργάτης για το λιμάνι ήταν και ο κος Δήμαρχος ( Ζαβιτσάνος Ευστάθιος) αλλά του κάκου. Έγινε η παραλαβή και κανείς δεν το έμαθε. Εγώ σχεδίαζα να προτείνω, και το λέω με πάσα ευθύνη, το τουριστικό καταφύγιο να ονομασθεί  PORTO LEONE των τεσσάρων Δημάρχων. Και μάλιστα θα το πρότεινα γιατί όλοι οι Δήμαρχοι προσέφεραν και έβαλαν ένα μικρό λιθαράκι.

Εσείς πρώτος κε Δήμαρχε, συντάξατε σχέδια και τοπογραφήματα , μελέτη την οποία δημοπρατήσατε  αλλά με νομικές ατέλειες σκάλωσε στα γραφειοκρατικά γρανάζια επί  χρόνια. Απογοητευμένος και αθόρυβα, ο σωστός ΑΝΤΡΑΣ, με όλα τα γράμματα κεφαλαία, σκέφτηκε: θα το ονομάσω Αλιευτικό Καταφύγιο Βαθέως και έτσι θα συντρίψω τη χρονίζουσα μεγάλη πληγή την γραφειοκρατία.

Έτσι έγινε ο υπέροχος αυτός άνθρωπος, ο λαοπρόβλητος, έμπλεξε και αυτός στην γραφειοκρατία. Έτσι ήθελε το πλήρωμα του χρόνου, η ευτυχής συγκυρία, τι να πω. Δόξα στον Γ. Φερεντίνο, εύγε στο δικό μας Δημοτικό Συμβούλιο. Ήλθε το συμπλήρωμα του χρόνου και έγινε το Τουριστικό Καταφύγιο Βαθέως, πραγματικότητα.

Όσο για τις πλακοστρώσεις και στους τρεις οικισμούς και τον υπέροχο διάδρομο (ειδική πλακόστρωση δίπλα στο κύμα) στο Βαθύ , αυτό είναι δικό μας έργο. Εσείς απλά κάνατε ωραίες επισκευές συντήρησης και κάνατε και κάποιες αίθουσες. Δεν μπορούμε να μην το πούμε.

Το γήπεδο 5Χ5 εμείς το φτιάξαμε και σας δείξαμε το δρόμο για την επέκταση του.

Τουριστική Ανάπτυξη, καλά το είπες. Η τουριστική ανάπτυξη μεγαλούργησε από το 2003-04 όταν εκλήθησαν να μας τιμήσουν ο σεβαστός πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας ο κος. Κωστής Στεφανόπουλος, ο τότε αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας Κων/νος Καραμανλής, και ο τότε Υπουργός Εξωτερικών και σημερινός Πρωθυπουργός κος Γεώργιος Παπανδρέου.

Αυτοί όλοι ανέβασαν τον Δήμο – αλλά και τα δικά σας ευρωπαϊκά  ταξίδια. Αλλά και η πλούσια ιστοσελίδα του Δήμου βοήθησε πάρα πολύ. Σήμερα το Μεγανήσι φιγουράρει παντού, μέχρι τα ουράνια διάσελα. Το συνοδεύουν τα τάγματα των Αγίων ( Αγ. Βησσαρίων Πολιούχος, Άγιοι Απόστολοι, Άγιος Γεώργιος, Άγιος Νεκτάριος, Άγιος Γρηγόριος, Προφήτης Ηλίας κ.α και οι άγγελοι)

Κύριε Δήμαρχε, δεν θέλω να το πιστεύω , μην βάζετε εμπόδια στο μεγάλο αναπτυξιακό έργο, το γνωρίζω ότι επιδιώκετε για το καλό του τόπου να είστε κοντά στο πρόγραμμα αυτό.

Θέλετε να περιφρουρήσετε την προστασία του περιβάλλοντος δικαίωμα σας και υποχρέωση σας.

Σχετικά με τις υποψηφιότητες – σεβαστές όλες οι προτάσεις. Δημοκρατία έχουμε. Ο παντοδύναμος, ο κυρίαρχος λαός που διαθέτει την πρωτογενή εξουσία θα αποφασίσει. Εμείς, εσείς θα λάβουμε μέρος της εξουσίας του, την δευτερογενή.

Και τώρα επιτρέψτε μου κα. Βαρδή να κάνω και εγώ μερικές ερωτήσεις που για τα θέματα αυτά δεν έγινε διάλογος, αλλά μον΄λογος , στον απολογισμό του κου. Δημάρχου.

  1. Για τα 460.000 € τα είπαμε.
  2. Μήπως γνωρίζετε πότε και ποιοι αγόρασαν αγροτεμάχιο στην περιοχή Δήμου Ελλομένου για την γεώτρηση , προς άντληση μεγάλων ποσοτήτων νερού ( 100 κυβικά την ώρα μας διαβεβαίωσαν οι αρμόδιοι του ΙΓΜΕ σε βάθος 96 μέτρων)Το σχετικό κονδύλι των 160.000 € υπήρχε.
  3. Τι έγιναν τα δημοπρατημένα έργα το 2006 συνολικής αξίας 170.000 €;
  4. Γιατί δεν ολοκληρώσατε την ασφαλτόστρωση στα οδικά δίκτυα Άγ. Ιωάννης- Σπήλια και Βαθύ- Μπάλος Βαθύ;
  5. Έναν περιφερειακό αρχίσατε (τα είπαμε).

Εμείς βρήκαμε αρχική διάνοιξη από τον Δήμαρχο Γιώργο Φερεντίνο του περιφερειακού Μισογή – Ξενοδοχείο Εσπερίδες- Σπήλια. Τον ολοκληρώσαμε στο ίδιο χρονικό διάστημα (2005-2006) .

6.Μήπως γνωρίζετε το εκκλησάκι στην στροφή του δρόμου  Σπήλια- Σπαρτοχώρι τι έγινε;

7.Μήπως γνωρίζετε ποιος προσπάθησε να μεταφέρει το εκκλησάκι του Αγίου Νεκταρίου σε άλλη θέση ( κάπου στο Καρνάγιο)για να φαρδύνει ο δρόμος; Ο δρόμος φίλε κε Δήμαρχε τακτοποιείται και ομαλοποιείται με την τοποθέτηση 2 φαναριών κοντά στο εκκλησάκι – κόκκινο – πράσινο. Δεν πειράζει αν ο οδηγός περιμένει 1-2 λεπτά στα φανάρια.

8.Κύριε Δήμαρχε, το μεγάλο λεωφορείο , αφού δεν είναι λέει λειτουργικό , γιατί το αγοράσατε; Επίσης το επιβατηγό αυτοκίνητο των 1800 cc τι το θέλατε; Να δείξετε ότι είσαστε ανώτερος από τους άλλους τρεις πρώην Δημάρχους οι οποίοι δεν καταδέχτηκαν να προβούν σε τέτοιου είδους δαπάνη. Δεν ακούσατε την προτροπή του κου. Πρωθυπουργού για λιτότητα και την απόφαση της Κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ  για υπακοή; Εσείς όμως <<ούκ ηβουλήθητε  συνιέναι>>.

Αγαπητοί φίλοι Μεγανησιώτες, ας αφήσουμε τις γκρίνιες και τις αντιπαραθέσεις και ας δώσουμε τον λόγο στον κυρίαρχο λαό να αποφασίσει όπως θέλει.

Ο πολιτικός σήμερα είναι ανάγκη να πάρει το προβάδισμα , που το έχει χάσει, να γίνει πρωταγωνιστής, σύγχρονος , επίκαιρος , τίμιος , ευθύς , λαϊκός, πραγματικός βοηθός ( ο Λυσίας έγραψε τον λόγο του υπέρ του αδυνάτου ) υποστηρίζοντας τον αδύνατο , τον απροστάτευτο.

Ο  πολιτικός έχει υποχρέωση να αφουγκρασθεί τον αδύναμο, να τον πλησιάσει, να χαρεί, να λυπηθεί , να ζήσει, να τραγουδήσει, να χορέψει μαζί του , να πλησιάσει όλους τους χώρους, όλη την λαϊκή μάζα  , τον εργάτη, τον αγρότη, τον φοιτητή, τον επιστήμονα, τον διανοούμενο.

Πρέπει να ακολουθήσει την προτροπή του λαϊκού βάρδου, του ποιητή, του τραγουδιστή , που τον καλεί με τον στίχο του:

<< Πάρε το μάτι του αετού και του ελαφιού το πόδι

και την αγρύπνια του λαγού και στήσε καραούλι.>>

Μόνιμο στέκι και από εκεί να βλέπεις , να προστατεύεις από τα όρνια και τα αρπακτικά τους αδυνάτους.

Αυτός πρέπει να είναι ο τύπος του σύγχρονου πολιτικού που θα οδηγήσει τον ταλαιπωρημένο λαό στις μεγάλες πλατείες και λεωφόρους της προόδου.

Πιστεύω  ‘ότι είναι ανάγκη να γίνει( ανάγκα και θεοί πείθονται).

Αυτοί οι πολιτικοί θα έχουν ευήκοον το ρητό << ο έχων ώτα ακούειν ακουέτω>>.

Με πολλή μεγάλη τιμή

Βασ. Σακκάς

Πρώην Δήμαρχος  Μεγανησίου

Advertisements