ΛΕΥΚΑΔΙΤΙΣΣΕΣ  ΚΑΙ ΛΕΥΚΑΔΙΤΕΣ,

Εργαζόμενοι και αγρότες, μικρομεσαίοι επαγγελματίες και έμποροι, συνταξιούχοι, άνεργοι  και μετανάστες, νέοι και νέες.

Συμπατριώτες, συμπατριώτισσες

Σε λίγες ημέρες, στις 7 του Νοέμβρη, για πρώτη φορά οι πολίτες των νησιών του Ιονίου θα ψηφίσουν για να εκλέξουν Περιφερειάρχη και Περιφερειακό Συμβούλιο.

Η επιλογή που θα κάνουν έχει μεγάλη σημασία, καθώς οι αρμοδιότητες που θα έχει ο Περιφερειάρχης και το Περιφερειακό Συμβούλιο είναι πολύ σημαντικές και καθοριστικές για την ανάπτυξη της περιοχής και το μέλλον το δικό μας και των παιδιών μας.

Έργα υποδομής, θέματα τουρισμού και συγκοινωνιών, θέματα προστασίας του περιβάλλοντος, θέματα πολιτιστικής κληρονομιάς, θέματα δημόσιας υγείας, γεωργίας, κτηνοτροφίας, αλιείας, εμπορίου, απασχόλησης, χρήσεων γης και χωροταξίας και πολλά άλλα θα κριθούν στον νέο αυτό θεσμό της αιρετής Περιφέρειας.

Εμείς δίνουμε το παρόν σε αυτήν την εκλογική μάχη.

Μέσα από συλλογικές προσπάθειες και συζητήσεις με πολίτες από  Κεφαλονιά και Ιθάκη,  Κέρκυρα και Παξούς, Ζάκυνθο και φυσικά Λευκάδα, Μεγανήσι, Κάλαμο και Καστό συγκροτήσαμε μια Περιφερειακή παράταξη που το πλήρες όνομα της είναι Ανεξάρτητη Αυτοδιοικητική Συνεργασία Αρχών για τα Ιόνια Νησιά.

Οι φίλοι μάς φωνάζουν ΑΝ.Α.Σ.Α!

Στην παράταξη αυτή κάναμε αυτό που κάνουμε όλα τα χρόνια που ασχολούμαστε με την αυτοδιοίκηση και τα κοινά στον τόπο μας. Θέσαμε τις βασικές αρχές και γύρω από αυτές έχουν συσπειρωθεί συμπολίτες με διαφορετικές πολιτικές και κομματικές διαδρομές. Ο Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς, οι Οικολόγοι Πράσινοι, ριζοσπάστες σοσιαλιστές, ανένταχτοι πολίτες και συλλογικότητες  συμμετέχουν μαζί μας στην ΑΝ.Α.Σ.Α

Καύχημα μας είναι πως είμαστε ο μοναδικός συνδυασμός συνεργασίας  στα  Ιόνια  Νησιά στις περιφερειακές εκλογές!!

Και έτσι θα συνεχίσουμε και μετά τις εκλογές. Θα ακούμε την γνώμη των απλών πολιτών, των συλλόγων που αγωνίζονται και διεκδικούν, θα δράσουμε συλλογικά για να προωθήσουμε όσα συμφωνήσαμε μαζί, για να υλοποιήσουμε τους στόχους της ΑΝ.Α.Σ.Α.

Φίλε και φίλοι, στην ΑΝ.Α.Σ.Α για τα Ιόνια Νησιά έχουν θέση  όλες και όλοι που αντιλαμβάνονται και πιστεύουν ότι:

Στη θέση του «Καλλικράτη» που πρέπει να καταργηθεί  χρειάζεται επειγόντως μια νέα μεταρρύθμιση του κράτους ώστε να μετατραπεί η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση σε δημοκρατικό φιλολαϊκό θεσμό. Να καθιερωθεί η απλή αναλογική και να μετατραπεί το Περιφερειακό Συμβούλιο από απλό θεατή σε κυρίαρχο όργανο άσκησης περιφερειακής πολιτικής με τον πολίτη των Ιονίων Νησιών στο κέντρο της προσοχής του. Με την καθιέρωση «τοπικού συμβουλίου» σε επίπεδο νομού που θα αντικαταστήσει την μονοπρόσωπη εξουσία του αντιπεριφερειάρχη. Με ουσιαστική μεταφορά αρμοδιοτήτων από το κεντρικό κράτος στην Αυτοδιοίκηση και με εξασφαλισμένους πόρους.

Η Αιρετή Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση πρέπει να υπερασπιστεί τους πολίτες απέναντι στις επιπτώσεις των αντιλαϊκών πολιτικών της «τρόικας» (ΕΕ-ΔΝΤ-ΕΚΤ) και να μην μετατραπεί σε όχημα για υλοποίηση των αντιλαϊκών πολιτικών της.

Πολίτες της Λευκάδας,

Καμώνονται μερικοί πως δεν καταλαβαίνουν τάχα τι σχέση έχουν αυτά με τις αυτοδιοικητικές εκλογές! Είναι αυτοί που ενώ θέλουν να υποστηρίξουν τις αντιλαϊκές κυβερνητικές επιλογές δεν τολμούν να το εκφράσουν ανοικτά και ψάχνουν δικαιολογίες.

Τους λέμε λοιπόν:

Ο «Καλλικράτης» είναι συστατικό στοιχείο του Προγράμματος Σταθερότητας που υπέβαλλε στην τρόικα η κυβέρνηση.

500 εκατ. ευρώ θα λείψουν κάθε χρόνο για τα επόμενα τρία κρίσιμα χρόνια από την αυτοδιοίκηση για χάρη των υψηλών δανειστών της χώρας.

Από πού θα λείψουν;

– Από τις μεταφορές των μαθητών.

– Από την βοήθεια στο σπίτι.

– Από τις σχολικές επιτροπές

– Από τον πολιτισμό και τον αθλητισμό

– Από τα προνοιακά επιδόματα

– Από την συντήρηση του οδικού δικτύου

Ποιος θα τα πληρώσει όλα αυτά;

Οι πολίτες γιατί οι περιφέρειες και οι δήμοι θα οδηγηθούν ή να επιβάλλουν τοπικούς φόρους ή να πουλήσουν τις αρμοδιότητες στο ιδιωτικό κεφάλαιο!

Για αυτό αντιπαλεύουμε και το μνημόνιο και τον «Καλλικράτη»

Κι επειδή καταλαβαίνουν στην κυβέρνηση πως η ψήφος στις εκλογές της 7ης Νοέμβρη θα είναι πρώτα απ όλα ψήφος καταδίκης της πολιτικής τους, ανέλαβε ο πρωθυπουργός να θέσει εκβιαστικά διλλήματα στον λαό , να εκφοβίσει τις συνειδήσεις.

Αλλά ποιους θα εκβιάσει συμπατριώτισσες και συμπατριώτες;

Τους 610 χιλιάδες επισήμους άνεργους και τους άλλους τόσους ανεπίσημους ;

Τις χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις που βάζουν λουκέτο;

28.000 λουκέτα μπήκαν το πρώτο εξάμηνο του 2010.

Τους συνταξιούχους που τους έκλεψε τις συντάξεις;

Τους δημόσιους  υπαλλήλους που τους έκλεψε τα επιδόματα και τους μισθούς;

Τους ιδιωτικούς υπαλλήλους που τους οδηγεί σαν πρόβατα στην σφαγή με την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων;

Κανείς δεν εκβιάζεται κε πρωθυπουργέ του μνημονίου.

Τζάμπα κόπος! Την απάντηση θα την λάβετε σε μια εβδομάδα. Και θα είναι σκληρή, πολύ σκληρή.

ΠΟΛΙΤΕΣ των Ιόνιων Νησιών:

Η ΑΝ.Α.Σ.Α  δεν στέκεται μόνο σ’ αυτά. Έχουμε προτάσεις και ιδέες για το παρόν  και το άμεσο μέλλον

– Είναι επιτακτική η ανάγκη για την υλοποίηση μιας σύγχρονης δυναμικής νησιωτικής πολιτικής στα Ιόνια Νησιά, ώστε να πάψουν να αποτελούν απλά μια ιστορική και γεωγραφική ενότητα και να αποκτήσουν πλέον συνεκτικά περιφερειακά στοιχεία.

– Είναι απαραίτητη η εξασφάλιση σταθερής και αξιόπιστης ενδοπεριφερειακής και διαπεριφερειακής συγκοινωνιακής σύνδεσης, στα πλαίσια του αναπτυξιακού δυτικού άξονα βορρά – νότου.

– Πρέπει να προχωρήσει η εφαρμογή της αρχής του «μεταφορικού ισοδύναμου» για την επικοινωνία των Νησιών μας με  την ηπειρωτική  Ελλάδα καθώς και η εφαρμογή μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, κατ’ αναλογία με τα ισχύοντα στα νησιά του Αιγαίου.

– Απαιτείται η επεξεργασία προγράμματος ισόρροπης ανάπτυξης των Ιονίων Νησιών με ιδιαίτερη  προσέγγιση  στο αναπτυξιακό μοντέλο των μικρών δήμων και των πολύ μικρών νησιών.

– Η αγροτική παραγωγή πρέπει να ενισχυθεί αποφασιστικά από ποσοτική και ποιοτική άποψη και να εξασφαλιστεί σταθερή σύνδεση με την τουριστική οικονομία, έτσι ώστε να συναποτελούν  τη ναυαρχίδα της περιφερειακής μας οικονομίας. Από την συμβατική γεωργία και κτηνοτροφία να περάσουμε στη βιολογική σε συνδυασμό  με την βαθμιαία ανανέωση του γερασμένου αγροτικού πληθυσμού. Τα Προϊόντα ονομασίας προέλευσης ,η τυποποίηση του λαδιού μπορεί να αποτελέσουν σοβαρή πηγή εισοδήματος και δημιουργίας νέων μόνιμων θέσεων εργασίας στα νησιά μας

– Η εκπόνηση και χρηματοδότηση προγραμμάτων για την ορθολογική διαχείριση των απορριμμάτων και του νερού είναι στην πρώτη γραμμή του ενδιαφέροντος των περιφερειακών οργάνων.

– Το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, οι Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού, πρέπει να ενταχθούν στην κοινωνική και πολιτιστική πραγματικότητα, να συμβάλλουν  στην κοινωνικοποίηση της γνώσης και την χρήση της επιστήμης προς όφελος των πολιτών.

– Η πολύ πλούσια πολιτιστική και αρχαιολογική κληρονομιά πρέπει να διασωθεί, αναδειχθεί και προβληθεί σ’ όλο τον κόσμο, σαν το σήμα κατατεθέν της ΠΙΝ. Νέες μορφές και δράσεις που θα αναδεικνύουν την πολιτιστική ενότητα και την ιστορική συνέχεια των Ιονίων πρέπει να προωθηθούν.

– Το Γενικό Χωροταξικό Σχέδιο για τα Ιόνια Νησιά χρειάζεται να μελετηθεί από την αρχή, ενώ ανάλογες πρακτικές  απαιτούνται στα Ειδικά Χωροταξικά για τον Τουρισμό και τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Άμεσα πρέπει να ολοκληρωθεί η πολιτική χρήσεων γης για όλα τα νησιά της Περιφέρειας.

Μια παρένθεση

Όταν λέμε δεν μας κάνει ο «Καλλικράτης» έχουμε σοβαρούς και χειροπιαστούς λόγους. Δέστε έναν!

Αν το Π.Σ. αποφασίσει όχι στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών στην Λευκάδα, η απόφαση του είναι μόνο γνωμοδοτική. Ποιος αποφασίζει; Μα ο διορισμένος από την κυβέρνηση γεν. διοικητής που θα εποπτεύει 3 αιρετές περιφέρειες (Ιόνια, Δυτ. Ελλάδα, Πελοππόνησο)  με έδρα την Πάτρα.

Αυτή είναι η δημοκρατία του «Καλλικράτη» τους.

-Οι δομές του ΕΣΥ χρειάζονται γενναία στήριξη σε έμψυχο υλικό, οικονομικούς πόρους και κτιριακή υποδομή. μπορεί το νοσοκομείο της Λευκάδας να έχει ακόμη τα σημάδια και τα τραύματα του σεισμού πάνω του;

-Η ενίσχυση των πολιτικών για την προστασία του περιβάλλοντος είναι στα βασικά καθήκοντα της αιρετής περιφερειακής αρχής και ανοικτά ζητήματα αποτελούν τα υπάρχοντα  χερσαία και θαλάσσια «εθνικά πάρκα», καθώς και ο μεγάλος αριθμός προστατευόμενων περιοχών (συνθήκη Ramsar, Natura 2000) στα Ιόνια Νησιά.

-Η απαίτηση για άμεση ενεργοποίηση του ΕΣΠΑ με την αποφασιστική  συμμετοχή του Περιφερειακού Συμβουλίου, έστω και άτυπα από 1.1.2011 στις διαδικασίες κατανομής των πιστώσεων, θα συμβάλλει στην απορρόφηση κοινοτικών πόρων σε αναγκαία έργα υποδομής καθώς και στην διαφάνεια της διαχείρισης τους.

Τέλος στο ανθρώπινο δυναμικό της αυτοδιοίκησης, πρέπει να διασφαλιστούν τα θεμελιώδη εργασιακά δικαιώματα και η δυνατότητα ουσιαστικής συμμετοχής σε επιλογές που αφορούν στην ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών στους πολίτες και την βιώσιμη ανάπτυξη της Περιφέρειας Ιόνιων Νησιών.

Στοχεύουμε στο πέρασμα:

από τον μαζικό  τουρισμό στον ποιοτικό και οικολογικό τουρισμό

από τον αποκλεισμό και την ανεργία, ιδιαίτερα των νέων και των γυναικών, στην κοινωνία της πλήρους δραστηριότητας. Εφαρμογή πολιτικών κοινωνικής ένταξης των οικονομικών μεταναστών

από την χημεία στην πράσινη χημεία

από την εκμετάλλευση μη ανανεώσιμων φυσικών πόρων στην προώθηση τοπικών και οικολογικών υλικών.

Διακηρύσσουμε, τέλος, πως όλες μας οι προτάσεις και οι πρωτοβουλίες θα αξιοποιούν την εμπειρία και την αγωνιστική διάθεση όλων των τοπικών κινήσεων, οργανώσεων, ομάδων πολιτών κάθε συλλογικότητας ή και απλού πολίτη που θα θελήσει να μας βοηθήσει, να περπατήσει μαζί μας σ’ αυτή την νέα δύσκολη αλλά και όπως φαίνεται συναρπαστική πορεία της αιρετής Περιφέρειας των Ιονίων Νησιών.

Πολίτη των Ιονίων Νήσων

Σου ζητούμε να κρίνεις και να στηρίξεις ενεργά την ΑΝ.Α.Σ.Α ώστε να έχεις και την δική σου φωνή στο νέο Περιφερειακό Συμβούλιο.

Σου ζητούμε να κρίνεις και να καταψηφίσεις τους συνδυασμούς που εκπροσωπούν τα δυο κόμματα εξουσίας γιατί απλά  αυτοί έχουν την αποκλειστική ευθύνη για την σημερινή  ανυπαρξία της Περιφέρειας Ιονίων Νησιών.

Που ήταν όταν λαμβάνονταν οι αποφάσεις για διακριτική μεταχείριση του Αιγαίου; Της Μυκόνου και της Σαντορίνης;

Πώς να τους πιστέψεις ότι αυτά που λένε θα τα πραγματοποιήσουν;

Σου ζητούμε να κρίνεις και να καταψηφίσεις αυτούς τους συνδυασμούς που με τον ένα η με τον άλλο τρόπο καλύπτουν η στηρίζουν τις αντιλαϊκές πολιτικές του  μνημονίου και της τρόικας.

Σου ζητούμε να κρίνεις και να καταψηφίσεις και αυτούς που υποκρίνονται τους αγωνιστές ενώ είναι  καθαρό πως είναι ευκαιριακοί και πολιτικοί χαμαιλέοντες.

Αυτούς που λένε τάχα μου όχι στο μνημόνιο, αλλά δηλώνουν ερωτευμένοι με τον «Καλλικράτη»

Αυτούς που κοιμήθηκαν κυβερνητικοί και όταν ξύπνησαν είχαν σηκώσει το λάβαρο της «επανάστασης»

Δεν έχεις να περιμένεις τίποτε απ αυτούς. Την επαύριον των εκλογών θα είναι πάλι αγκαλιά με την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό.

Σου ζητούμε να κρίνεις και να καταψηφίσεις και αυτούς που προσφέρουν πρόθυμα το αριστερό άλλοθι στο μνημόνιο και τον πρωθυπουργό, που υποκρίνονται πως οι εκλογές είναι μόνο της αυτοδιοίκησης

Σου ζητούμε να κρίνεις και να καταψηφίσεις και αυτούς που στο όνομα της σοσιαλιστικής προοπτικής της κοινωνίας μηδενίζουν κάθε θετική διεργασία στην καθημερινότητα του πολίτη, διχάζουν το εργατικό κίνημα και προσφέρουν αντικειμενικά χρόνο και τόπο στο δικομματικό σύστημα να ανασυντάσσεται.

Λευκαδίτισσες – Λευκαδίτες

Εμάς μας γνωρίζεις, είμαστε πάντα στο πλευρό της κοινωνίας που υποφέρει, αγωνίζεται και ελπίζει για το καλύτερο.

Η ΑΝ.Α.Σ.Α θα δώσει την μάχη για την αντικατάσταση του «Καλλικράτη» από ένα δημοκρατικό και λειτουργικό σύστημα αποκέντρωσης, θα παλέψει για την απόκρουση των συνεπειών της κρίσης και την απομάκρυνση της τρόικας από την χώρα, θα έχει στο κέντρο της προσοχής και της πολιτικής της τον άνθρωπο, τον άνθρωπο της διπλανής πόρτας, του διπλανού χωριού και της πόλης, τον πολίτη των Ιονίων Νησιών.

Δώσε και συ την στήριξη σου στην προσπάθεια μας.

Ψήφισε την ΑΝ.Α.Σ.Α για να αναπνεύσουμε ελεύθερα στα Νησιά μας.

Σας ευχαριστώ!

 

Advertisements